BIST 10.250
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.406,49
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Kamuya yeni personel müjdesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işsiz ziraat mühendisleriyle ilgili olarak ''2 bin 500 kişi için vizeyi bu hafta içinde vereceğiz'' dedi.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda görüşülen 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının iki maddesi daha kabul edildi.

Tasarının ''Sözleşmeli Personele İlişkin Hususlar''ı düzenleyen maddesi üzerinde konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Taha Aksoy, İzmir'de Karşıyaka Belediyesi'ne ait Kent A.Ş'de çalışan 291 işçinin işine son verildiğini belirterek, işçilerin aileleriyle birlikte aylardan beri zor durumda olduğunu kaydetti.

''Sosyal açıdan facia yaşanıyor'' diyen Aksoy, konuyu CHP'nin İzmir milletvekilleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştüğünü, ancak bugüne kadar bir çözüm bulunamadığını anlattı. Aksoy, ''Tekel işçilerine gösterdiğiniz hassasiyeti İzmir'deki işçilere de gösterin. Bu sorunu çözelim'' dedi.

Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamunun dış borcundaki artışın cüzi olduğunu belirterek, kamu sektörünün 2002'de 64,5 milyar dolar iken 2009 yılının ikinci çeyreğinde 78,1 milyar dolar olduğunu kaydetti. Özel sektörün büyürken borçlandığına işaret eden Şimşek, özel sektörün borcunun 43 milyar dolardan 176 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Şimşek, şöyle konuştu:

''Devlet Bakanı olduğumda, Merkez Bankası toplantısında, 'Mümkünse özel sektör borçlarını bir mercek altına alalım' dedim. Türkiye'nin bu dönemde borç artışı çok sınırlı olmuştur. IMF'nin mi yoksa piyasadan alınan borç mu daha ucuz? Tabii ki IMF'nin borcu daha ucuz. Ama IMF'nin borcu çok ağır şartlarla geliyor. IMF, bu imkanları sınırlı ölçüde kullandıracak. Türkiye olarak bizim bir miktar içeriden, bir miktar dışarıdan borçlanmamız lazım. Bu borçlanmayı yaparken optimal şekilde maliyet dengesini gözetmek zorundayız. IMF borçlarının vadesi çok kısadır, ayrıca çok borç alan ülkelerden prim alırlar.''

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ

Şimşek, Ziraat Mühendislerinin işe alınıp alınmayacağı sorusuna, ''Bu konuda size bir müjde: 2 bin 500 kişi için vizeyi bu hafta içinde vereceğiz'' dedi.

Öğretmen alımları konusundaki soruyu da yanıtlayan Şimşek, 2009 yılında 20 bini kadrolu olmak üzere 43 700 öğretmen alındığını hatırlatarak, 2010 yılında da benzeri rakamların söz konusu olacağını söyledi.

Şimşek, 208 ülkeye ihracat yapıldığına işaret ederek, ''Neredeyse ihracat yapmadığımız ülke yok. Ama hala kapasitenin altında olan ülkeler olabilir. Bu ülkelere yönelik çaba göstermeye devam edeceğiz. Özellikle fuarlara katılmak ve diğer konularda çalışmalarımız var. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanımız da zaten pek Türkiye'ye uğramıyor. Ama bu alanda kur garantisi veremeyiz'' diye konuştu.

Şimşek, 4-C statüsünde çalışanların 4-B'ye geçirilmesinin doğru olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Bir çalışma yapılacaksa sadece bir kesime yönelik yapılmaz, mutlaka bütün kesimlere yönelik çalışma yapılır. Ama 4-B'ye geçişi ben de doğru bulmam. Çünkü, bu tamamen yeniden yapılandırmayı gerektirir. Özelleştirme uygulamalarının bir mantığı var. O mantığın ötesine geçmek doğru olmaz. Ama 4-C'lilerin durumların düzeltecek çalışmaya katkı veririz'' dedi.

Tasarının ''sözleşmeli personel'' ve ''işçi istihdamı ve ödeneklerine'' ilişkin esaslarını düzenleyen 23 ve 24. maddesi kabul edildi. Başkanvekili Nevzat Pakdil, tasarının 24. maddesinin kabul edilmesinin ardından, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.