BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.505,32
HABER /  SAĞLIK

Kamburluğu farketmenin yolu...

Uzmanlar, farkında olmadan kambur olunabileceğini fakat ilerlemeden fark edilirse tedavisinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Abone ol

Tıp dilinde ’’skolyoz’’ (duruş bozukluğu) olarak adlandırılan, ilerleyen dönemde ise ’’kamburluğa’’ dönüşen rahatsızlığın erken dönemde teşhisi halinde tedavisi mümkün.

Göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, omurganın yana doğru eğilmesinin ’’skolyoz’’ olarak adlandırıldığını, halk arasında ise bunun kamburluk olarak bilindiğini vurgulayan Başkent ÜniversitesiAdana Uygulama ve Araştırma Merkezi Ortopedi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özalay, bilinçli ailelerin çocuklarındaki duruş bozukluğunu ilerlemeden fark edebildiklerini söyledi.

Çok çeşitli skolyoz şeklinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Özalay, ’’En sık görülen ise nedeni bilinmeyen,doğumsal, çeşitli sinir ve kas hastalıklarına eşlik eden tiplerdir. Ayrıca daha nadir olarak çocukluk döneminde geçirilmiş kırıklar ve geçirilmiş göğüs kafesi ameliyatları, cüceliğe sebep olan iskelet displaziler,iyi huylu veya habis tümörler, metabolik hastalıklar, romatizmal hastalıklar ve enfeksiyona bağlı skolyoz gelişebilir’’ dedi.

ABD'DE 1 MİLYON SKOLYOZLU ÇOCUK VAR

Prof. Dr. Özalay, toplumda adolesanların yüzde 3-15’inde küçük eğrilikler ve omuz yüksekliği, kaburga belirginliği gibi hafif asimetriler görülebildiğini ifade ederek, ’’A.B.D de 1 milyon skolyozlu çocuk bulunmaktadır. Türkiye’deki sıklığı konusunda bir istatistiksel çalışma yoktur. Tüm dünyada yürütülen çalışmalar oluşumunda gerçekten ırksal veya etnik yönden bir fark olmadığı ortaya konmuştur’’ diye konuştu.

DAHA ÇOK 10’LU YAŞLARDA ORTAYA ÇIKIYOR

Özalay, sıklıkla karşılaşılan skolyozların, daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni tam olarak halen bilinmeyen grupta görülen skolyozlar ile anne karnındaki etmenler nedeniyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal skolyozlar olduğunu bildirdi.

KIZ ÇOCUKLARINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Doğumsal skolyozlara ise gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar, şeker hastalığı, bazı vitamin eksikliklerinin neden olduğunun düşünüldüğünü anlatan Prof. Dr. Özalay, ’’Ciddi skolyozlar kızlarda erkeklerdekinden 5-8 kat daha fazla görülür’’ dedi.

KAMBURLUK BAŞLAYINCA FARK EDİLİYOR

Prof. Dr. Özalay, hastaneye en sık başvuru sebebinin duruş bozukluğu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
’’Skolyozun fark edilen bulguları; belirginleşen kürek kemiği çıkıntısı, bir omuzun diğerinden daha yüksek olması, kalça kemiklerinde asimetri ve çocuğun bir tarafa doğru eğilmesidir. Genellikle dikkatli aileler bu aşamada fark edip çocuklarını doktora getiriyorlar. Ancak durum çoğu zaman böyle olmuyor, sırtta hafif kamburluk belirince yani oldukça ileri bir dönemde aile tarafından genellikle fark edilip doktorabaşvuruluyor.’’

ÇOCUĞUNUZA BU TESTİ UYGULAYIN

Skolyozun tanısının konması için kolay ve güvenilir bir testi her ailenin yapabileceğini ifade eden Prof. Dr. Özalay, şöyle devam etti:
’’Çocuğumuza kollarını da aşağıya sarkıtarak öne eğilmesini söyleyelim, eğildiği zaman baş tarafından ya da kalçalar tarafından sırtına bakalım. Eğer sırt simetrik ise skolyoz olması ihtimali çok düşüktür. Eğer sağ ve sol arasında birkaç milimetreden fazla fark varsa, o zaman skolyozdan şüphelenip mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Skolyozun kesin tanısı röntgen filmi çekerek konur.’’

SKOLYOZUN GÜNCEL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Prof. Dr. Özalay, günümüzde skolyozun korse veya cerrahi yöntemlerle tedavi edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
’’Tedavi skolyozun tespit edildiği andaki derecesine ve çocuğun o dönemden sonraki olası büyüme miktarına göre değişir. Büyümesi tamamlanmış çocuklarda (2 yıldır adet gören), sırtta 50 derece, belde 35 dereceyi aşmadıkça cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Büyümesi devam eden çocuklarda ise ameliyat dışında eğriliğin ilerlemesini durdurduğunu gösteren tek yöntem korse tedavisidir.’’