BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,62
ALTIN 2.391,92
HABER /  SAĞLIK

Kalp kapakçığı nakli artık daha kolay

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde, 83 yaşındaki kadına ameliyatsız kalp kapakçığı takıldı.

Abone ol

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, kalp kapakçığındaki sorun nedeniyle hastaneye başvuran Terbiye Aguş’a Kardiyoloji Ana Bilim Dalında görevli doktorlar tarafından TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) adı verilen işlemle ameliyatsız olarak kalp kapakçığı takıldı.

Operasyonun ardından Aguş’u ziyaret eden Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, operasyonu gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek "Hastamız ameliyatla tedaviye göre çok kısa sürede taburcu olacak. Bu durum hastanın da ileriki zamanda yaşam kalitesi açısından son derece önemli" dedi.

HASTALARIN YARISI 75 YAŞIN ÜZERİNDE

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Prof. Dr. Mesut Demir ise kalbin aort kapakçığının kireçlenmesi ve buna bağlı olarak daralmasının, ilerleyen yaşlarda önemli bir sorun haline geldiğini anlattı. Bu durumun aort darlığı, kalp yetersizliği, ritm bozuklukları ve hatta ölümlere neden olabildiğini bildiren Demir, şunları kaydetti: "Aort darlığı nedeniyle ameliyat gereken hastaların yaklaşık yarısının 75 yaşın üzerinde olduğunu görüyoruz. Artan yaşla beraber akciğer, böbrek, beyin, karaciğer gibi organların hastalıklarının da artması, ameliyatla tedaviyi zorlaştırmakta ve zaman zaman yüksek risk nedeniyle bu hastalar ameliyat edilememekteydi.

TAVİ İLK KEZ FRANSA'DA UYGULANDI

Yüksek risk nedeniyle kalp ameliyatı uygulanamayan hastaların tedavisini sağlamak amacıyla TAVI işlemi geliştirildi ve ilk kez 2002 yılında Fransa’da başarıyla uygulandı.
Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde artan deneyim ve cihazların teknik özelliklerinin geliştirilmesiyle, TAVI her geçen gün giderek artan başarı ile uygulanıyor. Bu işlem göğüs kafesini açmadan, sıklıkla da anjiyografiye benzer olarak kasıktan girilerek uygulanmakta. İşlem sonrası iyileşme dönemi ameliyata göre daha kısa. İşlem için uygun hasta seçimi oldukça önemli. Bazı hastalarda ise değişik nedenlerle işlem uygulanamıyor."