BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Kalp kapakçığı hastalıkları belirtileri yoruluyorsanız ve...

Kalp kapakçığında sorun olduğunda belirtileri nelerdir? Kalp kapağı hastalığının tedavisi nasıl yapılıyor? Kalp kapakçığı nakli var mı?

Abone ol

Türkiye ve yakın coğrafyada yaygın olarak görülen kalp kapağı hastalıkları, değişen yaşam koşullarıyla birlikte, her geçen gün daha fazla kişinin yaşam kalitesini tehdit etmektedir.

Peki kalp kapakçığı ile ilgili hastalığın belirtileri nelerdir? Kalp kapak nakli oluyor mu ne türk kapaklar var. Metalik kalp kapağı ile biyolojik kalp kapağı arasındaki fark nedir?

Kalp kapağına bağlı gelişen hastalıklar, koruyucu önlemler alınmadığında hayati tehlike oluşturabildiği gibi; erken dönemde doğru tanı ve uygun tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

KALP KAPAKÇIĞI DARLIK VE KAPAK KAÇAK BELİRTİLERİ

Kalp kapak hastalıkları farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bunlar; kalp kapak yaprakçıklarını oluşturan dokulardaki sertleşme nedeniyle gelişen kapak darlıkları, kapak açılımında değil ama kapanmalarındaki bozukluk ile oluşan kapak yetmezliği ve kapakta görülen darlıkla birlikte yetmezlik şeklindedir. Hastalığın şekline göre belirtileri de değişiklik göstermektedir. Kalp kapak kaçakları yavaş seyirli ise uzun süre belirgin bulgu oluşturmazken; kapak darlıkları erken dönemde belirti verir. En fazla şikayet hem darlık hem de yetmezliğin görüldüğü kişilerde ortaya çıkar.

Kalp kapak hastalıklarında genel  belirtiler;

Yorgunluk,
Çabuk yorulma,
Çarpıntı,
Nefes darlığı,
Bacaklarda şişlik,
Emboli (pıhtı atması),
Felç
Ritim bozukluklarıdır.

KALP KAPAKÇILIĞI TEDAVİSİ

Kalp kapak hastalıklarında takip süreci büyük önem taşır. Belli aralıklarla düzenli olarak yapılan ekokardiyografi en önemli takip aracıdır. Tedavide ise hastaya göre ilaç ve/veya girişimsel uygulamalara başvurulmaktadır. Kalp kapak hastalığı zemininde gelişen kalp yetmezlikleri ve ritim bozuklukları ilaçla tedavi edilmekte, kapak hastalıklarının kalp üzerindeki olumsuz etkileri ilaçla büyük oranda engellenebilmektedir. Ancak ilaçların kapaktaki mekanik rahatsızlığı gidermeyeceği de bilinmelidir.

KALP KAPAKÇIĞI BALON YÖNTEMİ

Tedavi, girişimsel yöntemler cerrahi uygulamalar ve kateter yolu ile yapılan balon işlemlerini kapsamaktadır. Kapak yapısında fazla kireçlenme olmayan kapak darlıklarında katater yöntemi ile yapılan balon işlemi oldukça etkilidir. Bu yöntem daha çok “mitral” ve “pulmoner” adı verilen kapaklar için uygulanır.

KALP KAPAKÇIĞI CERRAHİ YÖNTEM AMELİYAT

Cerrahi uygulamalarda ise kapak tamir edilmekte veya bozuk kapağın çıkartılıp yerine protez, yapay bir kapak takılmaktadır.

Kalp kapak hastalıkları tedavisinde hastanın şikayetleri doğrultusunda etkin tanı yöntemleriyle erken dönemde doğru teşhise ulaşmak, başarılı bir tedavi için en önemli adımdır.

KALP KAPAK TAMİRİ

Son 10 yıldır özellikle yurt dışında kapak tamirleri çok daha fazla yapılır hale gelmiştir. Ülkemizde ise, mitral kapak tamirleri az sayıdaki merkezde ve az sayıdaki kalp cerrahı tarafından yapılmaktadır. Ancak özellikle romatizmal kapak hastalıklarında tamir yapıldığında hastalığın ilerlemesi nedeniyle kapağın yapısında tekrar bozulma görülebilir. Bu durumda hastanın ikinci bir ameliyat geçirmesi gerekecektir.

KALP KAPAKÇIĞI NAKLİ

Kalp kapakları protez kapaklarla değiştirilmektedir. Kişinin özelliğine göre uygulama için tamamen metalik kapaklar ya da kısmen organik madde içeren biyoprotez (hayvan dokusu kökenli) kapaklar kullanılmaktadır.

Cerrahi yöntemler kullanılarak arızalı kapaklar çıkarılır ve ‘yapay kalp kapağı’ takılır. Yapay kapağın, mekanik veya biyolojik kapak seçenekleri bulunur. Mekanik kapaklar daha dayanıklıdır ancak ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerektirir. Biyolojik kapaklar ise kısa ömürlüdür ancak kan sulandırıcı ilaç kullanımına gerek yoktur.

KALP KAPAK ÇÜRÜMESİ NEDİR NASIL OLUR?

Kalp hastalıkları arasında en çok rastlanan kalp kapak hastalıklarıdır. Kalp kapak hastalıklarından birisi de kalp kapağının çürümesidir. Pek çok insan kalp kapağında çürüme sorunu ile karşılaşır ve bunun neden meydana geldiğini merak eder. Daha çok yaşlılık döneminde ortaya çıkan kalp kapak çürümesinin nedenleri tansiyon ve kolesterol hastalıklarıyla yakından ilgilidir.

Hipertansiyon(yüksek tansiyon) ve yüksek kolesterol kalp kapak çürümesinin başlıca sebepleridir. Bunların yanı sıra eğer doğuştan bir kalp rahatsızlığı mevcutsa da kalp kapakları çabuk eskime gösterecek ve çürümeye başlayacaktır. Üstelik doğuştan kalp hastalıklarının varlığı sebebiyle kalp kapakçığı çürümesi daha erken yaşlarda husule gelir.