BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarihi isimleri ağırlayan Çekmeköy dönüşüyor

Çekmeköy Belediyesi, köşkleriyle Türkiye tarihine yön veren isimleri ağırlayan Alemdağ’da kentsel dönüşüme start verdi.

Abone ol

Atatürk, Abdülhamit, Mehmet Akif Ersoy ve Sait Faik Abasıyanık gibi isimlere ev sahipliği yapan köşklerin bulunduğu mahalle kentsel dönüşümle hayat bulacak.

Doğal yapının esas alındığı dönüşüm projesi için Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Bizim hala anahtarını birbirine veren komşularımız, sokakta oynayan çocuklarımız, cenaze evine elinde yemekle koşan komşularımız, bahçelerde piknik yapabilen ailelerimiz var. Projelerimizde kentin fiziksel yapısının bu değerlere engel olmamasına dikkat ettik" dedi.

Burada yapılacak olan konutlar bölgenin iklimi, coğrafi yapısı, tarihi dokusu ve bölge insanının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Bu mahalledeki yapıların tamamı ‘Huzur’ kavramının simgeleyen beyaz renkler hakim olacak. Bunun dışında mahalledeki peyzaj, kaldırım ölçülerinden bisiklet yollarına kadar tüm detaylar düşünüldü.

Merkez Mahallesi’nde yapılacak olan kentsel tasarımda binaların yüksekliği diğer ilçelerdeki gibi dikine yükselmeyecek. Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, ilçede bütün kentsel dönüşümlerin yatay yapılacağının özellikle altını çiziyor.

Burası da 4 kat, 3 kat ve 2 kat olarak tasarlandı. Eski Türk mimarisinin modernize edilmiş hali uygulanacak. Kültürümüzdeki çeşitliliği yansıtan vitray detayları yer alacak. Cumbalar olacak ve ahşap cephe kaplamaları kullanılacak. Osmanlı’da sınırı simgeleyen selvi ağaçları sokak başlarına konularak sokak sınırları belirlenecek.

ATATÜRK’E AHBÜLHAMİT’E EV SAHİPLİĞİ YAPIYORDU

Suyu şifalı olduğu için o dönemde doktorlar Alemdağ’ı öneriyordu. Osmanlı padişahlarının da mesire alanı olan Alemdağ’ı Atatürk de sıkça ziyaret ediyordu. Mehmet Akif Ersoy ve Sait Faik Abasıyanık’ta bir dönem bu mahallelerde kaldı. Belediyenin bu bölgede yapacağı kentsel tasarımın özellikleri ise şöyle olacak: Yapılar azami 6 kat olacak. Bulvar mantığıyla yapılan uygulama, ticaret ve konut olarak karma kullanıma göre dizayn edildi. Bölgenin doğal yapımına uygun olarak, kısmi ahşap kaplamalar kullanılacak.

Cephelerin kalan kısımları pastel renklerle boyanacak. Bölgenin tarihinde de önemli yer tutan, huzur kavramının simgesi olarak beyaz renk hakim olacak.

Bölgenin sosyal yaşam ve ekonomisinin canlandıracak karma kullanım esas alındı. Azami 6 kat üzerine yapılacak binalarda bir örnek ferforjeler kullanılacak.

DOĞAL YAPIYI ESAS ALDIK

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz : Abdülhamit Han’dan, Mehmet Akif’e, Gazi Mustafa Kemal Paşa’dan Sait Faik Abasıyanık’a kadar tarihimize yön veren isimlere ev sahipliği yapan ilçemizin nadide köşeleri için hazırladığımız bu tasarımlarda; modern yaşama uyum sağlarken, tüm yerel güzellikleri kaybetmemeyi, doğal hayatı ve kültürel değerleri çağın yeniliklerine entegre etmeyi hedefledik. Gelişmiş toplumlarda kent planlama ilkelerinin yeniden geleneksel değerleri önemsediğini, doğaya özlemin artığını görüyoruz. Bizler, elimizde olan mevcut doğal hazinelerin kıymetini ve mahalle kültürünün değerini biliyoruz. Bizim hala anahtarını birbirine veren komşularımız, sokakta oynayan çocuklarımız, cenaze evine elinde yemekle koşan komşularımız, bahçelerde piknik yapabilen ailelerimiz var. Projelerimizde kentin fiziksel yapısının bu değerlere engel olmamasına dikkat ettik" dedi.

ÇEKMEKÖY'DE EMLAK DEĞERLERİ YÜKSELİYOR

Son zamanlarda Çekmeköy’deki emlak değerlerinin yükseldiğini belirten Poyraz, “ Ulaşım başta olmak üzere şehrimizin yüzde yüzünün planlı olmasında çok büyük etkisi var. Ulaşımda gerek metronun gerek ise üçüncü köprünün bölgemizden geçiyor olmasın da, emlak değerinin artışında büyük bir pay var. Gerçekten önemli marka olan firmalarımızın Çekmeköy’de konut yapıyor olmasında da ciddi etkenler var. Bu durum devam ettiği sürece Çekmeköy’ü paydaşlarımız ile beraber daha iyi noktalara getireceğiz” şeklinde konuştu.