BIST 10.259
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.392,75
HABER /  GÜNCEL

Kahvecileri aldı bir telaş

Murat Ağaoğlu, sigara yasağının başlamasının ardından kahvehanelerin kapanacağını öne sürdü.

Abone ol

Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu, sigara yasağının başlamasının ardından kahvehanelerin çoğunun kapanacağını öne sürerek, "Kısa bir süre sonra Türkiye’de kahvehane sayısı 300 binden 50 binlere düşebilir" dedi.

Ağaoğlu, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un yarın yürürlüğe girecek olması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın sağlığa zararlı olduğunun herkes tarafından bilindiğini, ancak kanunun sigara içmeyenleri olduğu kadar, sigara içenleri de düşünerek uygulamaya konması taraftarı olduklarını bildirdi.

Yasaklar uygulanırken her türlü durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Ağaoğlu, yapılan görüşmeler neticesinde kahvehane işleten kişilere 19 Temmuz 2009’a kadar süre verildiğini açıkladı.
Bu süre içinde kahvehane sahiplerinin işyerlerinde sigara içilen ve içilmeyen bölümleri oluşturacaklarını belirten Ağaoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Biz tabii ki sigara yasaklarına karşı değiliz, ancak sektördeki çalışanları da düşünmek zorundayız. Çünkü bu yasaklar uygulanmaya başlayınca bu iş yerlerinin çoğu kapanacak. Kısa bir süre sonra Türkiye’de kahvehane sayısı 300 binden 50 binlere düşebilir. Bizim projemizde, sigara içilen ve içilmeyen bölümler oluşturulacak, içilen bölümlere havalandırma sistemi uygulanacak, kahvehanelerimizin bir bölümünde de eskiden olduğu gibi okuma alanları ve kitaplar oluşturulması sağlanacak."

Ağaoğlu, kahvehanelerde günde 20 milyon bardak çay tüketimi yapıldığını, bu işletmelerdeki yıllık çay cirosunun 1,5 milyar YTL’ye ulaştığını kaydetti.