BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.514,01
HABER /  DÜNYA

Kahraman Türk dedektife ödül!

New York Emniyet Müdürlüğünde görevli Türk Narkotik Dedektif Murat Öner'e ödül üzerine ödül veriliyor. Bu kez de bir köpek sapığını yakaladı!

Abone ol

New York Emniyet Müdürlüğünde görevli Türk Narkotik Dedektif Murat Öner ödüle doymuyor. Öner, geçtiğimiz hafta bir kaç saat içersinde katıldığı iki ayrı operasyondaki üstün başarısıyla ödül aldı.

Öner, birer saat arayla gerçekleşen operasyonlarda, New York’un Harlem bölgesinde 9 yaşındaki yeğenine cinsel tacizde bulunduktan sonra Playstation oynarken öldüren Alejanndro Morales’i yakaladı, ardından da asansörde köpeğine işkence yaparken görüntülenen ve tüm ABD’yi ayağa kaldıran köpek sapığını yakaladı.

New York Emniyet Müdürü Raymond Kelly, Türk dedektif Murat Öner’i makamına çağırıp dün bir kez daha kutladı ve gösterdiği başarıdan dolayı üstün hizmet ödülü verdi.

Türk dedektif Murat Öner, 2004 yılında da iki çete arasındaki silahlı çatışmanın arasında kalan küçük bir çocuğun hayatını kurtarmış ve New York Emniyet Müdürlüğünün en büyük ödülü olan ‘The Honor Legion’a (Şeref Nişanı) layık görülmüştü.

-BU KATİLİ BEN YAKALAYACAĞIM DİYE KENDİ KENDİME SÖZ VERDİM-

Öner, beş kişiden oluşan çok özel bir timde görev yapıyor. Herbiri kendi alanlarında üstün yeteneklere sahip özel timin üyeleri, özellikle suç profile yüksek kişilerin peşinde 24 saat sürekli operasyon yapıyor. Geçtiğimiz günlerde ise New York’ta, Manhattan bölgesinde polis, asansörde köpeğine işkence yapan bir gencin peşine düştü, işkence görüntülerinin yayınlanmasının ardından tüm ABD’de başta hayvanseverler olmak üzere birçok kesimden tepki alan görüntüleri yaratan kişinin peşine Öner’in timi düştü ve uzun bir takipten sonra zanlı Öner tarafından kıskıvrak yakalanıp tutuklandı.

Tim elemanları telsizlerinden gelen başka bir anonsla bu zaferi kutlayamadan kendilerini başka bir bölgede buldular. 9 yaşındaki bir çocuğun Playstation oynarken kendi öz dayısı tarafından cinsel tacize uğradığını ve dayısı tarafından bıçak darbeleri ile öldürüldüğü söyleniyordu. 22 katlı 7 ayrı binandan oluşan bir apartman kompleksi polis tarafından tamamen sarıldı ancak zanlı bir türlü bulunamıyordu, bölge labirent gibiydi.

-TAM KAÇARKEN YAKALADIM-

Öner, ANKA’ya o sıcak saatleri şöyle anlattı: "Beynimden vurulmuşa dönmüştüm. Çocuk henüz dokuz yaşındaydı, katil ortadan kaybolmuştu. O anda kendi kendime söz verdim. Bu sapığı ben yakalayacağım dedim. Etraf resmi polisler tarafından sarılmıştı ama bizler sivildik. Zanlı, polis telsizlerinden İspanyol asıllı kıvırcık saçlı biraz topluca olarak tarif edildi, neredeyse o bölgede yaşayanların tamamı bu tarifle bir anda zanlı olabilirdi. Amansız bir takip başladı ve bir saat süren operasyonun ardından, pantolonunda gördüğüm kan izinden teşhis ettiğim bu katili tam trene binip olay bölgesinden kaçarken kıskıvrak yakaladım. Dünyalar benim olmuştu."

-2004 YILINDA ŞEREF NİŞANI İLE ÖDÜLLENDİRMİŞTİ-

New York Polis Teşkilatı’nda 15 yıldır görev yapan Narkotik şubesinde görevli Türk dedektif Öner, 2004 yılında da New York Emniyet Müdürlüğü’nün en büyük onur ödülü olan ‘The Honor Legion’a (Şeref Nişanı) layık görülmüştü. Öner, New York’un Brooklyn bölgesindeki Flatbush semtinde iki uyuşturucu çetesi arasında başlayan silahlı çatışmanın arasında kalan küçük bir çocuğun hayatını canı pahasına kurtarmıştı. . Olay sırasında operasyonu görüntülemek isteyen NBC Televizyonu’na ait bir helikopter, dört katlı bir evin damına çakılarak düşmüştü.

-12 YAŞINDA ABD’YE GELDİ-

1971 yılında Ankara da doğan Öner, ,New York’un Brooklyn semtine Türkiye’den göç eden ailesiyle birlikte 12 yaşındayken geldi. Orta ve lise eğitimini burada tamamlayan Öner’in Türkiye’deki aile fertlerinin çoğunluğu asker ya da polis olduğu için polis olmak istedi. Polis Akademisi’ni bitirdikten sonra New York Polis Teşkilatı’na giren Öner, iki yıl sonra, askerlik tutkusu nedeniyle Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne başvurdu. Özellikle patlayıcılar konusunda özel eğitim gördü. Öner, Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde hem asker hem de polis olarak dört yıl hizmet verdikten sonra, askerliğe başçavuş rütbesiyle ‘yedek’ olarak ara verdi.

New York Emniyet Müdürlüğünde görevine, ordudan gelen çağrı üzerine yeniden ara veren Öner, bu kez yeniden silah altına alındı ve önce Irak’ta cephede daha sonra Kuveyt’te hizmet verdikten sonra New York Emniyet Müdürlüğündeki Narkotik dedektifliğe geri döndü. Öner şu sıralarda Amerikan ordusu için yeniden silah altına alınmayı bekliyor. Öner, bu kez Afganistan’a gönderilecek ve yaklaşık bir yıl kadar Taliban’a karşı savaş verecek. ABD federal yasalarına göre Öner, polis teşkilatındaki görevi her ne olursa olsun çağrıldığında askere gitmek zorunda. Öner sürekli olarak operasyonlara katılıyor, bu operasyonlarda şu ana kadar tam bin kişiyi tutuklayıp cezaevine göndermiş.

-TÜRK GÜNÜ YÜRÜŞÜNDE TÜRK BAYRAĞI TAŞIYOR-

Öner, çok sevdiği polislik ve askerlik mesleğini bir arada yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Bir asker ve polis olarak en üst düzey eğitim alan Öner, New York sokaklarında yıllardır uyuşturucu çetelerine karşı savaş veriyor. Türklüğünle her zaman övünen Öner, geleneksel New York Türk Günü Yürüyüşlerinde ise bağlı bulunduğu Türk Amerikan Emniyet Birliği üyelerinle birlikte yürüyüp, Amerikan askeri üniformasıyla Türk bayrağını taşıyor.