BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kahire kent merkezi göstericilerin kontrolünde

Eylemlerinin altıncı gününde Kahire kent merkezine çıkan göstericiler 'Mübarek uçak bekliyor' sloganlarıyla Mısır'ı 30 yıldır yöneten liderlerinin gitmesi çağrılarını yineledi. Polis sokaklardan çekilmiş durumda.

Abone ol

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen gösterilerin altıncı gününde eylemciler pazar günü de meydanlara çıktılar.

Eylemlerin başından bu yana göstericilerle çatışan polis ise büyük ölçüde sokaklardan çekilmiş durumda.

Başkent Kahire'de silahlı kuvvetler daha çok göze çarpıyor, ancak askerlerin eylemcilere karışmadığı bildiriliyor.

Mısır hükümet ise El Cezire'nin ülkedeki faaliyetlerine son vermesini istedi. El Cezire, eylemlerin başlamasından bu yana Mısır'daki gelişmeleri aralıksız aktarıyor.

Mısır'da salı günü başlayan gösterilerde şu ana kadar yüzde fazla kişi hayatını kaybederken, şiddet olaylarının yaşandığı İskenderiye, Kahire ve Süveyş kentlerinde binlerce kişinin de yaralandığı bildirildi.

Kahire'de gece sokağa çıkma yasağına karşın eylemlerin odak noktası olan Tahrir-Özgürlük meydanında çok sayıda kişi toplanırken, sabah saatlerinde kalabalığın artmasıyla birlikte ''Mübarek, Mübarek, uçak bekliyor'' sloganları duyuldu.

Çok sayıda gösterici tankların ve zırhlı araçların üzerine çıkarken, eylemcilerle göstericilerin birbirleriyle çatışmaktan çok yumuşak bir diyalog içinde olmaları dikkat çekti.

Pazar günü Orta Doğu'da haftanın ilk işgünü olmasına karşın işyerlerinin büyük çoğunluğu kapalı.

BBC muhabiri Jeremy Bowen, önemli kamu binaları ağır koruma altında olmasına karşın kentin büyük bölümünde otorite boşluğu hissinin hakim olduğunu kaydediyor.

Kentin büyük bölümünde yağma olaylarına karşı silahlanan sıradan vatandaşlar mahalle koruma ekipleri kurmuş durumda.

Mısır genelinde binlerce mahkumun kaçtığı haberleri geliyor.

Batı'dan itidal ve reform çağrısı

Batılı liderler ise, Mübarek'e şiddete başvurmaması ve reformları yaşama geçirmesi çağrısında bulundu.

Ülkenin kontrolünü yeniden gele geçirmeye çalışan Mısır lideri, istihbarat birimlerinin başkanı Ömer Süleyman'ı başkan yardımcılığı, havacılık bakanı Ahmet Şefik'i de başbakanlık görevlerine atadı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin Mısır'daki gelişmeleri yakından izlediğini, Arap komşularıyla barışçı ilişkileri korumayı umduklarını söyledi.

Mısır ile Gazze şeridi arasındaki Refah geçiş noktasının da kapalı olduğu bildirildi.