BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  SEÇİM

Kadir Abi'nin ilk hedefi trafik sorunu

Yeniden seçilmesi halinde önceliğinin İstanbul’un trafik sorununu çözmek olduğunu belirten Topbaş, kent için 538 yeni proje planladıklarını söyledi. Topbaş “Bu projeleri açtığımızda belki 10 binden fazla iş imkânı ortaya çıkacak” dedi

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na üçüncü kez talip olan Kadir Topbaş, seçilmesi halinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde başta İstanbul’un trafik sorunu olmak üzere yaşanabilir kent için yeni projeler hazırladı.

Topbaş, “Bugüne kadar bin 448 projeyi hayata geçirdik. 205 projeye devam ediyoruz. 538 proje de planlama ve ihale aşamasında. Bu projeleri açtığımızda belki 10 binden fazla iş imkanı ortaya çıkacak” diye konuştu. Projeleri içerisinde raylı sistem yatırımlarını ön plana çıkaran Topbaş, “Bugün dünyada kendi bütçesi ile bu ölçekte raylı sistem yatırımı yapabilen başka bir belediye yok. Tüm ülkelerde bu ölçekteki raylı sistem yatırımlarını devlet yapıyor. Biz belediye olarak kendi bütçemizden yaptık” diyor. Seçime 5 gün kala yeniden seçilmesi durumunda bir de Unkapanı Köprüsü’nün kaldırılarak yerine bir tüp geçit yapılacağını açıklayan Topbaş’ın İstanbul projeleri şöyle:

110 kilometrelik raylı sistem

2004’te İstiklal Caddesi’ndeki nostaljik tramvay da dahil olmak üzere 45 kilometrelik raylı sistem hattı vardı. Şu anda 141 kilometre raylı sistem var. Bu, 2019’da 420 kilometreye çıkarılacak ve projeler tamamlandığında İstanbul’da raylı sistem 776 kilometre olacak. Halihazırda devam eden 110 kilometrelik raylı sistem çalışması var. Bunun 63,5 kilometresi Marmaray’ın henüz açılmamış olan kısmı... 46.5 kilometrelik çalışmayı da İstanbul Büyükşehir Belediyesisürdürüyor. Önümüzdeki 5 yıllık süre içinde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi 110 kilometrelik raylı sistem için düğmeye basacak.

screen-shot-2014-03-27-at-10.39.44-am.pngTürkiye’de ilk metrogar

Bakırköy’den Beylikdüzü’ne gelecek metro, Türkiye’de ilk defa metrogar yapılarakBüyükçekmece’nin metrosuna kadar getirilecek. İstanbullular, buradan metroya binerek İstanbul’un ve Türkiye’nin istediği noktasına raylı sistemle gidebilecek. İçerisinde dükkanların da olacağı, bir aktarım merkezi kurulacak.

Havaray ve teleferik hatları

İstanbul’da toplam 10 havaray, 13 teleferik hattı kurulacak. Bu hatlardan bir tanesi deMecidiyeköy-Zincirlikuyu-Altunizade-Çamlıca Teleferik hattı. Bu hat sayesinde İstanbul trafiği büyük ölçüde rahatlayacak.

10 yeni yolcu gemisi

İstanbul trafiğini azaltmak amacıyla deniz ulaşımına ağırlık verilmesi için Şehir Hatları vapurlarına 10 yeni vapur eklenecek. Engelli yolcular düşünülerek tasarlanmış 700 yolcu kapasiteli gemiler yanaşma ve kalkış manevralarında dönüş yapmayarak yüzde 25 zaman ve yakıt tasarrufu sağlayacak. Böylelikle Beşiktaş-KadıköyEminönü-Üsküdar gibi sık kullanılan şehir hatlarının varış süresi kısalacak.

Unkapanı’na tüp geçit

Unkapanı Köprüsü’nün adı aslında Valide Sultan Köprüsü. Çünkü 1836 yılında Bezmi Alem Valide Sultan tarafından yaptırılmış bir köprü. 1875’te ise Fransızlar tarafından yenilendi. 1940’ta da köprü devreye girdi. Tarihi özelliği olmayan bu köprü kaldırılacak. Yerine denizin altından geçen bir tüp yapılacak. Köprünün kalkmasıyla tarih yeniden canlanacak. Mimar Sinan’ın yaptığı Sokullu Camii ile Saliha Sultan Çeşmesi gün yüzüne çıkacak. Ayrıca Haliç’in, Boğaz ile akıntısı sağlanacak.

screen-shot-2014-03-27-at-10.39.02-am.pngZeytinburnu’na şehir parkı

Zeytinburnu’nda bulunan Çırpıcı Çayırı’na yaklaşık 500 bin metrekarelik bir şehir parkı kurulacak. ‘Çırpıcı Şehir Parkı’ adı verilen proje kapsamında, ilk önce 150 bin metrekarelik SporParkı’nın hayata geçirilmesi planlanıyor. Spor Parkı’nda spor aletleri, çocuk oyun grupları, tenis, futbol, basketbol sahaları, su oyun parkı yer alacak. Çırpıcı Şehir Parkı’nın ilk etabında 750 yetişkin ağaç ve 5 bin yeni ağaç dikilecek. İkinci etapta amfi tiyatro, uçurtma tepesi, frizbi ve şölen alanı yer alacak. Proje kapsamında toplam 3 bin ağaç dikilecek.

Tuzla’da Viaport Marin

Tuzla’da inşa edilmesi planlanan Viaport Marin’de 150 bin metrekare yeşil alan, 750 yat kapasiteli marina, adacıkların üzerine yerleştirilmiş otel ve dükkanlar bulunacak. Balıkçı barınaklarının da yeniden inşa edildiği projede yer alan otel de Türkiye’deki ilk deniz otel olacak. Ayrıca deniz suyundan oluşturulacak 10 bin metrekarelik bir yüzme havuzu da yapılacak. Viaport Marin’e ulaşım ise metro hattı ve havaray ile gerçekleştirilecek.

Dar gelirliye konut

İstanbul’da yaşayan dar gelirliler için 10 bin konut inşa edilecek. 2+1 olacak konutlar, 86 bin TL’den satılacak. Proje kapsamında sosyal donatılar ve otoparklar da bulunacak. Bunlarla birlikte 48 derslik bir okul ile bin 500 kişilik cami de proje kapsamında inşa edilecek.

screen-shot-2014-03-27-at-10.38.07-am.png

Su kaynakları artırılacak

İstanbul 2071 yılına kadar temiz suya sahip. 121 kilometre uzunluğunda 41 derede ıslah çalışmaları da devam edecek. 2004’ten bu yana barajların mutlak koruma alanlarındaki 24 milyon metrekare kamulaştırıldı. Bunların yanında Melen Barajı’nın temeli atıldı. İstanbul’a dev ileri biyolojik arıtmalar yapıldı, biyolojik arıtmaları köylere kadar götürüldü. Melen Barajı ile de İstanbul’un su kaynağı iki katına çıkartılacak.

Meydan planları ve yaya yolları

Taksim, Kadıköy, Aksaray, Beyazıt, Üsküdar meydanları yenilenecek. Yeni Kadıköy Meydanı çalışması 230 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak. Kadıköy sahili, Metro İstasyonu, Haldun Taner Tiyatrosu, vapur iskeleleri, Rıhtım Caddesi ve Haydarpaşaarasındaki 60 bin metrekarelik alan yayalaştırılacak. Bisiklet yolu yapılacak. Meydandaki ağaçlar korunurken, yeni ağaçlar dikilecek. Taksim Meydanı ağaçlandırılacak. Aksaray’da şu anda deprem riski de taşıyan, araçların geçtiği viyadük kaldırılacak. 61 bin metrekarelik büyük bir meydan ortaya çıkacak.

Çöpten elektrik üretimi

Yıllık 1.5 milyon kişinin kullandığı elektriği üretecek olan çöpten elektrik üretme tesisi kurulacak.

screen-shot-2014-03-27-at-10.38.40-am.png

Kongre ve Fuar Kampüsü

3. havalimanı yakınlarında yaklaşık 2 milyon metrekarelik alanda dev kongre ve fuar kampüsü yapılacak. 1.5 milyon metrekarelik bir alanı kaplaması planlanan proje kapsamında kongre ve fuar için gelenlerin konaklayabilecekleri, vakit geçirebilecekleri alanlar da inşa edilecek. Bununla birlikte birkaç fuarın da aynı anda yapılabilmesi planlanıyor.

Hayvanlara bakım merkezi

Sarıyer’de 700 bin metrekarelik bir alanda kurulan 20 bin hayvanlık barınak bitmek üzere.Pendik’te de 600 bin metrekarelik bir alanda 15 bin hayvanlık bir barınak daha yapılacak. Bu barınak için yer ayarlandı. Bu barınakların hayvanların doğal ortamlarını yansıtması hedefleniyor.

Sloganlar Topbaş’tan

Kadir Topbaş, seçimlere bir hafta kala reklam çalışmalarını da artırdı. Son günlerde İstanbullular birçok ‘billboard’da Kadir Topbaş’ın baretli fotoğrafları ile karşılaşmaya başladı.

Billboard’lardaki “İstanbul’un Kadir Abisi Var” ve “Daha Yapacak Çok İşimiz Var” sloganlarını ise Topbaş’ın kendisi belirledi. Topbaş İstanbul projelerini açıkladığı basın toplantısında da, “Ve adımız çıktı bir kere; nereye gitsek ‘Kadir Abi’ diyorlar. Artık İstanbul’un Kadir Abisi var” diye konuşmuştu. Reklamlar için ayrıca özel fotoğraf da çekilmedi.

Billboard’larda yer alan fotoğraf, Topbaş’ın 2015’te yapımının tamamlanması planlanan 20 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy Metrosu’nun inşaatını gazetecilere gezdirirken çekilmişti.