BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kadınlar plastik poşetlere savaş açtı!

Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, şehirde plastik poşet kullanımının çevreye zarar verdiğini açıklayarak plastik poşetlere savaş açtı.

Abone ol

Plastik atıkların çevreye verdiği zararı önlemek için radikal karar alınmasını talep eden Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, Denizli'de plastik poşet kullanımının yasaklanmasını istedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelen Denizli Belediyesi Kadın Meclisi Çevre ve Sağlık Grubu, kurumlar arası işbirliği yapılarak ve belediye meclisinde alınacak bir kararla plastik poşetlerin kullanımının yasaklanmasını istedi. Denizli Vali Yardımcısı Mehmet Çınar, Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Gökşin, Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Bozkurt, Sağlık İl Müdürü Erdoğan Taş ile diğer kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda Çevre ve Sağlık Grubu Başkanı Ayten Bahtiyar, Pamukkale Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile birlikte hazırladıkları 'Yeşil Adımlar-1 Projesi' hakkında bilgi verdi.

Uzun süredir plastik poşet kullanımını azaltmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Bahtiyar, "Kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek için çeşitli girişimler yaptık. Plastik poşet kullanımını azaltmak için bez torbalar hazırlattık ve dağıttık. Uyarıcı nitelikte yayınlar ve bilgilendirme toplantıları yaptık. Ancak sorunu tamamen ortadan kaldırmak için plastik poşetlerin kullanımının yasaklanması bunun yerine doğada yüzde 100 yok olma niteliğine sahip taşıma poşetlerine dönüştürülmesi gerekmektedir.

Büyük marketlerde kullanılan poşetler doğada yok olma özelliği taşırken, pazarlarda ve dükkanlarda kullanılan poşetlerinde bu özelliği taşıyan malzemeden üretilmiş olması sağlanmalı. Denizli'deki bütün mağaza ve dükkanların pazar esnafının plastik poşet yerine kağıt, bez torba ya da doğada çözünebilen doğa dostu bio-bozunur poşet kullanması için meclisin karar almasını talep ediyoruz. Bu konuda da diğer kurumlardan destek talep bekliyoruz" dedi.

Bu güne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalardan dolayı Kadın Meclisi üyelerini kutlayan Vali Yardımcısı Mehmet Çınar, ise sağlıklı bir çevre için atılacak her türlü adıma sınırsız destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Kent Konseyi Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar'da yaptığı konuşmada en kısa süre içinde konunun Denizli Belediye Meclisi gündemine alınması için girişimlere başlayacaklarını dile getirdi. Denizli Belediyesi'nin çevre konusunda gösterdiği hassasiyetin geçen yıl alınan 'En Çevreci Belediye' unvanı ile tescillendiğini dile getiren Çınar, "Plastik torbaların hem doğaya hem de insanlara zararlı olduğu ortada.

Doğada yok olmaları 400 ile bin yıl sürüyor ve kanserojen özellik taşıyorlar. Ancak bilip de umursamadığımız pek çok şey gibi hala kullanmaya devam ediyoruz. Kadın Meclisimizin uzun süredir yürüttüğü bez torba kulanılması konusundaki çalışmaları bir adım daha ileriye götürmek için gerekli girişimleri yapacağız. Konunun en kısa sürede meclise gelmesini sağlamaya çalışacağız. Plastik torbalara karşı en kararlı adımı atmaya hazırız" dedi.