BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kahta'da sokak isimleri tartışması

Kahta Belediye Başkanı cadde isimlerinin değiştirilmesi konusunda gelen tepkilere ve eleştirilere karşı basın açıklaması yaptı.

Abone ol
Kahta Belediye başkanı İ.Yusuf Turanlı cadde isimlerinin değiştirilmesi konusunda gelen tepkilere ve eleştirilere karşı basın açıklaması yaptı.


Başkan Turanlı açıklamasında "Kahta Belediye Başkanı İ.Yusuf Turanlı Kahta da 15Belediye Meclisimizin 08.02.2010 tarih ve 22 Sayılı kararı ile Belediye yasasının vermiş olduğu yetkiye dayanarak bazı caddelerin isimleri OY BİRLİĞİ ile değiştirilmiş ve bu karar Belediyemiz internet sitesinde halkımızın bilgilerine sunulmuştur.

 
Bu karar öncesinde ilçemiz MEMUR-SEN Kâhta temsilciliğinin Belediye Başkanlığımıza verdiği dilekçe ile mevcut bulunan DEMİREL Caddesi ile KENAN EVREN Caddesinin isimlerinin değiştirilmesi isteminde bulunmuşlardır.

 Ancak Yukarıda belirttiğimiz gibi bu yetki Belediye Meclisine ait bulunmaktadır.

Ancak Memur-Sen Kâhta temsilciliğinin bildiri yayınlayarak Belediyemizin bu değişimleri kendi isteklerine dayandırılmaya çalıştığı iddiasını hayretle ve ibretle biz ve halkımız izledik.

Belediye Meclisinin kendi hür iradesi ile ve yetkileri doğrultusunda karar alması için böylesine bir gerekçe arama lüzumu hissetmediği gibi bundan sonra da böylesine mantık dışı bir meşruiyet arayışı içerisinde de olmaz.

 Cadde veya park gibi kamuya açık alanların isimlendirilmesindeki mantık tamamen objektif tarafsız gerekçelere dayanmaktadır. Bundan sonrada bu değişimler veya yeni adlandırılmalar belirlenen kurallar doğrultusunda olacaktır.

 Bu Kuralları kötü niyetle veya ideolojik ve siyasal görüşlerini bir türlü kafalarındaki at gözlüklerini çıkarmadan yorumlayanlar ve halkımızı yanlış bilgilendirerek kandıracaklarını zannedenler yanıldıklarını gerçekleri değiştiremeyecekleri gibi halkımızı da kandıramayacaklarını zaman içinde göreceklerdir.

  Bir Kâhtalı olarak Kâhta belediyesinin hangi tarihte kurulduğu, tarihten bugüne kadar kimlerin bu halkın oyları ile ilçemizi yönettikleri yine halkımızın vekâletlerini vererek kendilerini temsil için TBMM ne gönderdikleri Milletvekillerinin Senatörlerin kimler olduğunu, Kâhta’nın yetiştirdiği değerlerin kimler olduğunu acaba hatırlıyorlar mı gençlerimiz bunu?

 Bu isimleri mensup oldukları siyasi parti veya ideolojileri veya mensubiyetleri nazara alınmaksızın bilinmesi ve isimlerinin yaşatılmasının ne mahzuru olabilir?

 Genç nesil yarın yine bu halkın iradesiyle seçilenler gibi Kâhta’yı ve ülkeyi yönetebilecekleri ve sonrada bu halk tarafından ebediyen unutulmayacakları bilinci içerisinde demokrasiyi içselleştirmeleri kimin menfaatlerini haleldar edebilir.

 Bu kişilerden kim İbni Sinayı, Hilmi Tunalıyı tanır. Menekşe Caddesinin, Sağlık Caddesinin, Bosna Caddesinin Kâhta tarihinde yeri ne olabilir?

 Belediye Meclisimizin kararı ile Kâhta Belediyesinin kuruluşundan bugüne kadar Kâhta halkının oylarıyla seçilen ve Kâhta’ya belediye başkanı görevini üstlenmiş olanlar ile Kâhtalı olup yine bu halkın oyları ile Kâhta halkını TBMM de şerefle temsil etmiş olan Senatör ve Milletvekilleri ile yine Kâhtalı olup başka illerden seçilmiş olan kişilerin siyasi düşünce ve ideolojilerine bakılmaksızın caddelere isminin verilmiş olması ancak bu nitelikte kişiliklerin aramızdan ayrılıp ahrete intikal edenler olmasına dikkat edilmesinin sebebi ise bu kişilerin artık siyasi düşüncelerinin veya seçilmiş oldukları siyasi partilerinin tartışılmasına mahal verilmemesi içindir.

 
Bu şartlara haiz bugüne kadar sekiz belediye başkanımız olmuştur. Bunlar;
1.      MÜSLÜM YILDIRIM

2.      ŞEYH EFENDİ (Bayraktar)

3.      VEHBİ ONUR (Takma adı ÖTÜR)

4.      MAHMUT BALIBEY

5.      ALİ AVNİ TURANLI

6.      M.ALİ TURANLI

7.      ABDULLAH TURANLI

8.      K.HACI YUSUF ERDEM

 İsmi verilen Milletvekilleri ise;

   HACI BEDİR AĞA

2.      ABDULLAH KÖROĞLU

3.      M.SIRRI TURANLI

4.      ALİ AVNİ TURANLI

5.      RAMAZAN YILDIRM

 

Olmuştur.

 

Bunun dışında bu anlayışı benimsemeyenleri de demokratik tenkit etme haklarına saygı içerisinde anlayışla karşılamayı bunlar hakkındaki kararı da halkımıza bırakıyoruz. ' dedi..