BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,71
ALTIN 2.398,26
HABER /  SAĞLIK

Kadınlar daha kolay alkolik oluyor

Beden kitlesinin düşük, yağ miktarının ise fazla olması, kadınları erkeklere göre daha kolay alkolik yapıyor.

Abone ol

Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Bağımlılık Tedavi Kliniği Şefi Doç. Dr. Ayhan Kalyoncu, biyolojik dirençsizliğin, kolay bağımlılığı açıkladığını söyledi. Kalyoncu, “Erkekler daha fazla alkol içme kapasitesine sahip ve erkeğin bağımlı olduğu miktarın yarısı, kadını bağımlı yapabiliyor. En önemli nedenlerden biri kadın beden kitlesinin erkek beden kitlesinden düşük olması. Vücuttaki yağ miktarı da önemli. Çünkü alkol yağda metabolize olan bir madde ve kadının yağ kitlesi daha fazla olduğu için kadın, alkolü daha düşük miktarda alsa bile daha hızlı ve kolay alkolik olabiliyor, bunlar ciddi biyolojik etkenler.” dedi.

‘EN ÖNEMLİ ETKEN YALNIZLIK VE YABANCILAŞMA’
Türkiye Kızılay Derneği’nden Psikiyatri Uzmanı Burak Berber ise alkolün ruhsal gerginliği azalttığını söyleyerek ev kadınlarının alkole yönelmesinde, yalnızlık ve yabancılaşmanın rol oynadığını vurguladı. Berber, “Şehirleşme, insan ilişkilerinden uzaklaşma, karı koca ilişkilerinin ve aile hayatının kopma noktasına gelmesi ile kadın, var olan ruhsal gerilimini çoğu zamanda eşinin içtiği şişelerde bulmaya başlıyor. Çay partileri bir süre sonra likör partilerine dönüyor” dedi.

‘EV KADINLARI TEHLİKELİ İÇİCİ’
Özellikle ev kadınlarındaki alkol tüketiminin sosyal içicilikten tehlikeli içicilik boyutuna geldiğini belirten Berber, “Alkol tüketiminin sadece üniversite mezunu ya da üst orta sosyo ekonomik düzeyde değil her kesimde yayıldığını ve 25 ile 55 yaş arasındaki ev kadınlarının daha çok alkol aldıklarını görüyorum. Bunlar, alkol için değil daha çok depresyon, anksiyete ya da kişilik bozuklukları ile başvuruyorlar, bir çoğu da içinde bulunduğu durumun farkında değil” şeklinde konuştu.

‘KADINLARIN GERİ DÖNÜŞÜ DAHA KOLAY’
Kişiyi destekleyici, sosyal boşalma kanallarını açıcı ve ifade yollarını artıran terapiler uyguladıklarını ifade eden Berber, “Terapiler, kadının kendisini fark etmesini ve görmesini sağlıyor. Önerim; bol bol paylaşmak ve konuşmak. Akşam eve giren kadın ve erkek en azından yarım saat televizyonu kapatıp konuşsunlar. Biraz iletişim ve paylaşım, durumun düzelmesinde büyük rol oynar. Kadınlar daha kolay bağımlı oldukları gibi erkeklerden daha kolay geri dönebiliyor. Çünkü kadının içmesine neden olan sebep çözülünce, alkolü bırakması kolay oluyor” dedi.