BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.442,71
HABER /  SAĞLIK

Kadınlar daha fazla etkileniyor

Bu bozukluklarda kadınların erkeklere göre daha fazla etkilendikleri belirtildi

Abone ol

Birçok rolü bir arada yapmaya çalışırken meydana gelen stresten kadınların erkeklere göre çok daha fazla ruhsal zarar gördüğü ileri sürüldü.

Kadınlarda erkeklere göre psikolojik bozuklukların yüzde 20-40 daha fazla yaygın olduğu belirtildi.

Birçok rolü bir arada götürmekten kaynaklanan stresten kadınların erkeklere göre daha fazla etkilendiği belirtildi. Yeni piyasaya çıkan bir kitapta kadınların bu sorunlar karşısında daha fazla zihinsel sağlık sorunları yaşadığını belirtildi.

Oxford Üniversitesi'nden Prof. Daniel Freeman ulusal çapta ilk sistematik ruhsal sağlık araştırmasının psikolojik bozuklukların kadınlarda yüzde 20-40 gibi erkeklerden daha yaygın olduğunu gösterdiğini söyledi.

KADINLAR DAHA FAZLA ETKİLENİYOR

Klinik psikolog Prof. Freeman birçok değişik rolün baskısıyla alakalı stresin her şeyden korku fobisini artırdığını belirtti. Freeman "Bu büyük farklılıklar genlerden daha çok çevresel faktörlerden kaynaklanıyor. Kadınlar stresten çok daha fazla etkileniyor, bunun nedeni ise ondan istenen sosyal roller" dedi.

Kadından beklenen bakım, evişlerini yönetmek, ailenin geçimini sağlamanın yanı sıra işyerinde kariyer gibi konuların bir maliyeti olduğu vurgulandı. Bunun da çok daha fazla anksiyete ve depresyon olarak ortaya çıktığı kaydedildi.

Freeman'a göre kadınlarda bu rollerin sonucu depresyon, panikatak, fobiler, uykusuzluk, travma sonrası stres bozukluğu ve yeme bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Erkeklerde ise alkol, uyuşturucu ve sinirsel sorunlar başgözetiyor.

Erkek ve kadının aynı gezegende yaşadığını ama havayı farklı kalitede soluduğunu belirten Freeman, "Eğer kadınlarda potansiyel olarak psikolojik sorunların daha fazla olduğunu reddedersek, durumu daha iyi bir şekilde değiştirme fırsatını kaçırmış oluruz" uyarısında bulundu.