BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,85
ALTIN 2.439,23
HABER /  DÜNYA

Bir hükümetin halkına öldürmesi iç mesele değildir

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi, bir hükümetin kendi halkını öldürmesinin bir iç mesele olarak kabul edilemeyeceğini beli...

Abone ol

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi, bir hükümetin kendi halkını öldürmesinin bir iç mesele olarak kabul edilemeyeceğini belirterek, hak ihlalleri, insan hakları ve adaletin bir arada düşünülemeyeceğini söyledi.
Başakşehir Belediyesi, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Uluslararası Hukukçular Birliği, Ortadoğu ve Afrika Araştırmacılar Derneği ve Hukukçular Derneği’nin işbirliği ile düzenlenen "Irak’ta İnsan Hakları ve Adalet" başlıklı "Uluslararası Irak Sempozyumu" başladı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde gerçekleştirilen sempozyuma başta Arap ülkeleri olmak üzere Avrupa ve Amerika’dan 70, Türkiye’den 30 akademisyen, politikacı, hukukçu, sivil toplum temsilcileri katıldı. Sempozyum’da; İnsan Hakları", "Adalet" ve "Adil Yargılanma Hakları" başta Irakta olmak üzere İslam Dünyası’nın da nasıl algılandığını ve uygulandığı ele alındı.
Sempozyumun ev sahipliğini gerçekleştiren Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Gündüz açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Rektör Gündüz, Türkiye’nin özellikle yaşanan olaylarda söz sahibi olduğunu belirterek, “Hem bölgemizde hem de dünyada Türkiye, önemli bir söz sahibidir, önemli bir idarecidir. Bunun için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Dünya’daki bütün olaylara Türkiye, müdahil olmalıdır. Özellikle de söz konusu Müslümanlarsa da bence müdahil olması şarttır” dedi.

HAŞİMİ: “IRAK HALKI MEÇHUL BİR GELECEĞE GİDİYOR”
Katılımcılar arasında yer alan eski Irak Cumhurbaşkanı Eski Yardımcısı Tarık El-Haşimi, sempozyumun açılışında işgal öncesi ve sonrası ulusal ve uluslararası bağlamda Irak sorununa değindi. Tarık El- Haşimi, sözlerine zor durumda olan Irak halkının yanında yer aldığını belirttiği Türkiye’ye teşekkür ederek başladı. Bir hükümetin kendi halkını öldürmesinin bir iç mesele olarak kabul edilemeyeceğini ifade eden Haşimi, hak ihlalleri ile insan hakları ve adaletin bir arada düşünülemeyeceğini vurguladı. Sempozyumun önemine değinen Tarık El-Haşimi, Irak’taki milyonlarca insanın yardım beklediğini dile getirdi. Irak halkının özgür ve saygın bir yaşam istediğini dile getiren Haşimi, ancak Irak halkının meçhul bir geleceğe gittiğini belirtti. Destek talebini yineleyen Haşimi, Irak halkı adına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

JUBOURİ: “IRAK’TA İNSAN HAKLARI MAALESEF TÜMÜYLE İHLAL EDİLEBİLMEKTEDİR”
Irak parlamentosu Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyon Başkanı Saleem A. Al Jubouri ise “Buradaki toplantının hem Irak topraklarının hem de Irak’ta yaşayan vatandaşların güvenliğini sağlanması konusunda önemli bir toplantı olacaktır. Çünkü Irak’ta insan hakları maalesef tümüyle ihlal edilebilmektedir. Bazen karar mekanizmasında olan insanlar, devlet terörü olarak vatandaşlara şiddet uygulayabilmektedir. Bunların aşınabilmesi için tedbirler almalıyız” dedi.
Irak’ta yaşanan olaylardan bütün herkesin etkilendiğini belirten Jubouri, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, ülkede eğitim, güvenlik, ekonomi, siyasi konularda ülkeyi etkilediğini sözlerine ekledi.
Irak’ta yaşanan bu olay karşısında herkesin yardım etmesi gerektiğini söyleyen Jubouri sözlerini şöyle tamamladı:
“Irak halkı, kendisini ifade etmede büyük sıkıntılar çekmektedir. Eğer ifade ederse de kanuna aykırı sayılmakta ve çeşitli suçlarla sorgulanmaktadır. Burada susturucu silahlarla yapılan suikastlar, insanları büyük korkuya sürüklemiştir. Şubattan sonra şiddet sürekli yükselmiştir. Sivil kayıplar 600 küsuru bulmuştur. Yaralananlar 25 kişi şeklinde zararlar ortaya çıkmıştır. 2013’ten sonra çok sayıda ölümler yaşanmıştır. Emniyet çok başarılı olamamıştır. Bu manzarayı değiştirerek onurlu bir şekilde Iraklıların yaşamını sürdürebilmesini temenni ediyoruz. Bu yüzden de kanunlar çerçevesinde korunması gerekir. Bunun sonucunda ise uluslar arası barışı sağlayacaktır.” İki gün sürecek olan sempozyumda, Irak’taki siyasi ve toplumsal yapı ele alınacak.
(İHA)