BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kadınlar bıçağı kınından çıkardı!

Kadın örgütleri artan cinayetleri konuşmak için Başbakan Erdoğan'dan istedikleri randevu verilmeyince bıçağı kınından çıkardılar...

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Artan kadın cinayetleri konuşmak için Başbakan Erdoğan’dan randevu isteyen kadın örgütleri bu randevunun verilmemesi üzerine bıçaklı bir basın toplantısı düzenledi.

Randevu isteklerini geri çektiklerini duyuran kadınlar önlerine koydukları bıçağı kınından çıkararak, “Bir kadın bedenine bunun 40 kez girdiğini ve verdiği acıyı düşünün. Son yedi ayda bıçaklanarak öldürülen kadın sayısı 252 oldu. Kadınlar ölmeye devam ediyor ve randevu talebimize yanıt yok. Bu saatten sonra gelen daveti kabul etmeyeceğiz” dediler.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü son aylarda artan kadın cinayetlerinin gölgesinde kutlanacak. Kadın cinayetlerinin önlenmesi için neler yapılması gerektiğini tartışan kadınlar sorunnu çözümü için Başbakan Erdoğan’dan randevu talep etti. Çok sayıda kadın derneğinin üst çatısı durumundaki Türkiye Kadınlar Federasyonu adına istenen randevuya 28 Şubat’tan bu yana olumlu ya da olumsuz yanıt gelmedi. Bu duruma tepki gösteren federasyon yönetimi randevu talebini geri çekme kararı aldı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü aldıkları kararın gerekçesini bir grup gazeteciyle yaptığı toplantıda anlattı. Artan kadın cinayetlerine yönelik çözüm önerilerini paylaşmak için istedikleri randevuya yanıt verilmemesini eleştiren Güllü, Biz Başbakan’dan ‘kadına uzanan ellerin cezasını göreceğini, bunun teminatı da biziz” sözünü duymak istiyorduk” dedi.

Daha sonra önüne koyduğu samuray bıçağını kınından çekerek gösteren Güllü, “Ayşe Paşalı böyle bir bıçakla öldürüldü. Bir kadın bedenine bunun 40 kez girdiğini düşünün ve verdiği acıyı düşünün. Dün akşam itibariyle son yedi ayda öldürlen kadın sayısı 252 oldu. Kadınlar hala ölmeye devam ediyor ve halen talebimize yanıt yok. Bu saatten sonra gelen daveti kabul etmeyeceğiz. Bizler sadece dua ediyoruz artık” dedi.

CİNAYETLERİ ÖNLEMEK İÇİN 13 ADIM

Federasyon Başkanı Güllü artan kadın cinayetlerinin önlenmesi için çözüm önerilerini ise 13 madde halinde sıraladı. İşte kadın cinayetlerinin çözümü için yapılması gerekenler:

1- Bütün illerde kadınların başvurabileceği acil yardım masaları kurulmalı. Kadınların destek, koruma talebi karakol, savcı taarfından hemen görülecek şekilde bir sistem kurulmalı. Bu system iller arasında da bağlantılı olmalı. Söz konusu masalarda eğitimli personel çalıştırılmalı.

2- Kurulacak Acil Yardım Masalarında Barolar Birliği ile anlaşılarak avukat görevlendirilmeli.

3- Karakol-hapishane hattı kurulmalı ve internet ortamında dosyalar takip edilmeli. Tahliye gerçekleşmeden once polis kadını korumak için önlemini almış olmalı.

4-Savcılıklar 24 saat çalışacak bir düzene dönüştürülmeli.

5- 12 Ocak’tan bu yana bekleyen 4320 sayılı yasa seçim sonrasına kalmadan acilen çıkarılmalı.

6- Sığınma evi açılması ile ilgili madde zorlayıcı ve ceza müeyyideli olmalı. Sığınma evlerinin gizliliği iyi korunmalı. Tedbir adresleri yazılmamalı.

7- Aile Mahkemelerinde eğitimi psikoloji alanında olanlar görevlendirilmeli

8- Tüm kamu görevlilerine toplumsal cinsiyet eğitimi verilmeli

9- Bugünkü sorun kadının şiddetin her aşamasında sahipsiz kalması, bunun sonucunda genelde boşanmak isteyen ya da boşanan kadınların erkek egosuyla nefretle yer değiştiren sevgi ile öldürülmesi olduğuna göre kadını metalaştıran anlayış değiştirilmeli

10- SHÇEK’de çalışanların niteliği gelişmiş ülkeler örnek alınarak değiştirilmeli.

11- Emniyet müdürlüklerinde özel kadın büroları kurulmalı. Bu bürolarda ihtisas sahibi personel çalıştırılmalı

12- Töre cinayetlerine ağırlaştırılmış müebbet cezası verilirken namus cinayetlerine ceza indirimi çok acil olarak TBMM kapanmadan değiştirilmeli.

13- Toplumun mağdurun yanında olmadığını kalabalıklarda işlenen cinayetlerden anlıyoruz. Bu konuda toplumun bilinci geliştirecek adımlar atılmalı.