BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Kronik böbrek hastası 7 milyonu aştı

CREDIT çalışmasına göre Türkiye'de 7,5 milyona yakın kronik böbrek hastası bulunduğu tahmin ediliyor.

Abone ol

Türk Nefroloji Derneği tarafından 23 ilde 10 bin 750 erişkinin katılımı ile yapılan CREDIT çalışmasına göre Türkiye'de 7,5 milyona yakın kronik böbrek hastası bulunduğu tahmin ediliyor.

Bu da ülke genelinden 6-7 erişkinden birisinin böbrek hastası olduğu anlamına geliyor.

ADETA SALGIN GİBİ YAYILIYOR

Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 15,7'sinde kronik böbrek hastalığı varlığını gösterdiği belirtiliyor. Tüm dünyada ise erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hastalığı bulunduğu tahmin ediliyor. Türk Nefroloji Derneği Başkanı Gültekin Süleymanlar,böbrek hastalığının, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de adeta salgın halini alan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

DİYALİZDEKİ HASTA SAYISI AVRUPA'NIN İKİ KATI

Basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri kullanılarak erken saptandığında önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Süleymanlar, ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olmasının birçok olguda buna olanak vermediğini söyledi. Halen tüm dünyada 2 milyonu aşkın kişinin diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile yaşamını sürdürdüğünü kaydeden Süleymanlar, şu bilgileri verdi: "Yıllık yüzde 6-8'lik artış oranı ile gelecekteki 10 yıl içinde bu sayısının iki katına çıkması ve toplam tedavi maliyetinin 1,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türk Nefroloji Derneği verilerine göre Türkiye'de diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış yaklaşık 60 bin hasta bulunuyor. Bu sayının, gelişmiş birçok ülkenin neredeyse 2 katı olan yıllık yüzde 10 artış oranı ile 2015 yılında 100 bini aşacağı ve halen 1.5 milyar dolar olan tedavi maliyetinin iki katına çıkacağı tahmin ediliyor."