BIST 9.803
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.437,15
HABER /  DÜNYA

Kadına şiddetin bilançosu

Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Songül Yakut, “Kadına yönelik...

Abone ol

Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Songül Yakut, “Kadına yönelik şiddet konusunda 2012’de yaklaşık 25 bin kadın mağdur olmuştur. Bunlardan maalesef 76 kadınımız hayatını kaybetmiştir. 2013’te ise 28 bin kadın mağdur olmuş, maalesef 95 kadınımız hayatını kaybetmiştir” dedi.
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından düzenlenen "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi"nin açılış töreni Ankara JW Marriot Otel’de gerçekleştirildi. Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, basın mensuplarına Türkiye’nin jandarma ilk kadın komutanlarını tanıttı. Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Songül Yakut ve Ordu’nun Mesudiye ilçesi Çavdar Karakolu’nda görev yapan Türkiye’nin tek kadın karakol komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar açıklamalarda bulundu. Jandarma Binbaşı Songül Yakut, Ankara Beypazarı’nda 3 yıl süreyle ilçe jandarma komutanlığı yaptığını söyledi. Askerlerin davranışlarıyla ilgili soru üzerine Yakup, erlerin yaklaşımları, görevleri ve komutaları konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını, birlikte çok güzel görevler başardıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Kadına karşı şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz, işlem yaptık. Jandarma Genel Komutanlığı’nda Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürlüğü yapıyorum. Kadına yönelik şiddet konusunda 2012’de yaklaşık 25 bin kadın mağdur olmuştur. Bunlardan maalesef 76 kadınımız hayatını kaybetmiştir. 2013’te ise 28 bin kadın mağdur olmuş, maalesef 95 kadınımız hayatını kaybetmiştir. Şu ana kadar 2012’de 5 bin 500 koruyucu ve önleyici tedbir kararı olan kadınımız vardır. 2013’te ise 4 bin 500 koruyucu ve önleyici tedbir kararı vardır. Burada kolluğa hiçbir kanunda verilmeyen bir yetki verilmiştir. Bizler gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mağdur kadınlara yönelik koruyucu ve önleyici tedbir kararı alabiliyoruz. Bu 4 bin 500 koruyucu ve önleyici tedbir kararının bin 870 kararı jandarma tarafından verilmektedir. Polis ve jandarma bu kararı alabiliyor."

“156 JANDARMA’YI MUTLAKA ARASINLAR”
Bir gazetecinin, "Şiddete uğrayan kadınlara bir çağrınız olacak mı?" sorusuna Yakut, şöyle cevap verdi:
"Şiddete uğrayan kadınlar kesinlikle kolluğa başvurmalı. Biz eğitimlerimizde, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerimizde bu konu üzerine çok duruyoruz. Jandarma olarak Türkiye’nin her yerinde yanlarındayız. Bize sığınabilirler. 156 Jandarma’yı mutlaka arasınlar. Bu konudaki işlemler karakollar ve ilçe jandarma aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Kendileri yönlendiriliyor. Kadınlarımızın bilinçlendirilmesi için toplum destekli güvenlik hizmeti kapsamında gereken eğitimi veriyoruz. Nerelere başvuracakları konusundan sık sık bilgilendirme yapıyoruz kadınlarımıza.”
Gazetecilerin "Kadın karakol komutanı olmanın zorlukları neler?" sorusuna Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar, "Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Bunun artıları var kadın olduğum için. Kadınlarımızla, çocuklarımızla daha rahat iletişime geçiyorum. Kadın olarak değil zaten karakol komutanlığı zor ve emek isteyen bir görev" cevabını verdi.
(İHA)