BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.405,89
HABER /  GÜNCEL

Kadına şiddet dünyanın en büyük ayıbı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kadına şiddetin medeni dünyanın bir ayıbı olduğunu söyledi.

Abone ol

Asım Güzelbey, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü' nedeniyle yayınladığı mesajda, toplumun, kendi devamlılığını kutsal saydığı aile ile tamamladığına dikkat çekti.

Ailenin devletin can damarı olduğunu vurgulayan Başkan Güzelbey, "Toplumumuzun temeli olan aile yapımızın sağlıklı olması için kadınların yaşamlarının ruh ve beden sağlığı açısından iyileştirilmesi çok önemlidir. Bu nedenle evde dayak yiyen kadına, dayak yiyen çocuğa karşı olmak, aile içi şiddete karşı olmak, toplumsal şiddetin karşısında olmak gerekir. Her gün bir biçimiyle karşılaştığımız şiddete karşı olmak insanlığın onuruyla yaşaması için bir gerekliliktir.” dedi.

Dünyada en az her 3 kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını aktaran Güzelbey, “Avrupa Konseyi 2002 yılı raporuna göre dünyada her 4 kadından 1’i, Türkiye’de ise her 5 kadından 2’si fiziksel şiddet görmektedir. Yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı yüzde 48,5, hiçbir kuruma başvurmayan kadınların oranı yüzde 92’dir. Türkiye’de uluslararası sözleşmeler, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı genelgeleri, Şiddet İzleme Komisyonu, kampanyalar, sığınmaevleri, yasal düzenlemeler, eğitimler ve kanaat önderleri aracılığı ile bu sorunun çözümü için projeler yürütülmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak açtığımız merkezlerde anneler için yaşamlarını kolaylaştırıcı ve iyileştirici etkileri olan sosyal, kültürel paylaşımların yanı sıra el becerisi geliştirme, üretken olma, ihtiyaç duydukları konularda eğitim alarak farkındalık yaratacak, kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenebilecekleri cesaretlendirme çalışmaları düzenlemekteyiz. Sadece şehircilik konularını değil, toplumun ruh ve beden sağlığını, yaşam standartlarını iyileştirici çalışmalar yapmayı da kendimize öncelikli görev olarak aldık.” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı kadının, sağlıklı aile ve demek olduğunu ifade eden Güzelbey, "Bu bütünlük sağlıklı yarınlarımızın temelini oluşturur. Toplumumuzun temeli olan aile yapımızın sağlıklı olması için kadınların yaşamlarının ruh ve beden sağlığı açısından iyileştirilmesi çok önemlidir. Kadına yapılan ayrımcılığın sona erdiği, kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini gerçekleştirebildikleri bir dünya için herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.” açıklamasında bulundu.