BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.438,84
HABER /  SAĞLIK

Kadın ve erkeklerde kısırlığın belirtileri nelerdir?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Şule Selvi Esatağaoğlu, kadınlarda ve erkeklerde görülen kısırlık belirtilerini anlattı.

Abone ol

"Kişi kendinde bir belirti hissetmeyebilir. Hatta çoğunlukla böyle bir belirti yoktur. Ama en önemli sebeplerden bir tanesi gözle görülür elle tutulur değil, ama kadınlardaki adet düzensizliği. Kadınlar eğer 45 günün üzerinde bir periyotla adet görüyorlarsa bu kadın kendinden şüphelenebilir. Çünkü 45 günün üzerinde bir adet düzeni varsa çok büyük olasılıkla kadın yumurtlamıyordur, düzenli yumurtlayamıyordur. Onun için bir kısırlık söz konusu olabilir. En uyarıcı durum budur."

"Kadınlarda eğer adet düzensizliği yanında memelerden süt gelmesi ve aşırı kıllanma varsa o da belirtilerden bir tanesi olabilir. Tabii ki şu da var: Bizim yumurtalıklarımız da genel vücudumuza eşlik eder. Yani ciddi bir hastalığımız varsa genel sistemik bir hastalık varsa, ya da düzenli ilişkide bulunulamıyorsa da, mesela kadında cinsel fonksiyon bozukluğu vardır, vajinismus vardır, düzgün ilişkiye de giremiyordur- bunlar da bir kısırlık belirtisi demeyelim ama kısırlığın habercisidir denebilir. Bunun dışında çok anlamlı bir belirti yoktur."