BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Kadın milletvekilleri dekoratif malzeme

Türk kadına seçme-seçilme hakkının verilmesiyle ilgili kutlamaların yapıldığı günlerde kadın vekilden ilginç itiraf

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter, "Türk kadın milletvekillerinin bugün dekoratif olarak kullanıldığını" söyledi.

Hamburg ve Çevresi Türk Toplumu (TGH) ile Hamburg Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen "Kadınlarımız ne kadar eşit?" konulu toplantıda konuşan Serter, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesinden önce tanındığına dikkati çekerek, "Atatürk'ün kurduğu ilk mecliste 18 kadın milletvekili vardı. Şu an 50 milletvekilinin bulunmasından da büyük mutluluk duyuyoruz. Halbuki bu sayı diğer ülkelerle karşılaştırıldığında azımsanacak bir seviyededir. Türk kadını Atatürk'e şükran borçludur" diye konuştu.

KRİTİK NOKTALARDA KADIN YOK

Türk kadınının bugün Atatürk'ün istediği gibi seçme hakkını kullanamadığını savunan Serter, konuşmasında şunları söyledi:

"İki buçuk yıllık gözlemime dayanarak şunu söyleyebilirim: Türk kadın milletvekilleri bugün dekoratif olarak kullanılmaktadır. Ya kadından sorumlu ya da sosyal hizmetten sorumlu bayan parlamenterler toplantılara davet edilir. Kuzey Irak, Türkiye'nin savunması vs. gibi konularda bugün hangi kadın milletvekili söz sahibi? Hangi bayan milletvekili nasıl giyiniyor? Makyajları nasıl? yönünde haberler yapılıyor. Bu da siyasetteki kadına bakış açısını göstermekte. Türk kadını bugün Atatürk siyasetinden çok uzaklamıştır. Ümit ederim Türk kadını gerçek anlamda siyaset yapabilir, Türkiye'nin iç ve dış politikasında söz sahibi olabilir".

DEMOKRATİK AÇILIMA ELEŞTİRİ

Serter, terör örgütü ile müzakere edilmemesi gerektiğine inandığını belirterek, "Biz, terör örgütü ile müzakere edilmeyeceğine inanıyoruz. Müzakere ederek o bölgede sorunu çözeceğimizi zannetmek en büyük yanılgı ve hata. AK Parti terör örgütünün beklentilerine yanıt vererek bu sorunu çözeceğine inanıyor. Terör elebaşı Öcalan'ın 100 sayfalık yol haritası DTP milletvekilleri tarafından hükümete iletildi. Hükümet de bu yol haritası doğrultusunda yol almaktadır. Hükümet terör örgütünü memnun edecek gelişmelere ön ayak oldu. Kürt açılımı 10 Kasımda Mecliste gündem getirildi. AK Parti teröristleri muhatap alan bir çizgi izlemekte, Kürt açılımından siyasi rant elde edebileceğine inanmakta ve teröristlere prim veren bir anlayış içerisinde hareket etmekte" diye konuştu.

Türkiye'de yargının bağımsız olmadığını savunan Serter, insanların artık Türkiye'de "Türk'üm demekten utanır hale geldiğini" öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de kötü bir sürece girilmiştir. Bunun nedeni iktidar partisidir. 85 yıllık Cumhuriyette ilk kez etnik kimlikler farklı bir gözle değerlendirilmeye başlanmıştır. Ulusalcı, çağdaş, Atatürkçü, laik aydınlar ve insanlar köşeye sıkıştırılıyor. Bu açıkça faşizmdir. Ergenekon davası bunun en somut örneğidir. Ulusalcı insanlar toplum önünde karalandı. Ergenekon sonuca ulaşamayacak".