BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,17
ALTIN 2.474,73
HABER /  GÜNCEL

KADEK, gazete kapattırdı!

Türkiye, Avrupa Birliği ve Uyum Yasaları'nı tartışırken, gazete kapattıran uygulamalardan ise vazgeçemiyor. Bunun son örneği, İstanbul'da yaşandı.

Abone ol

Türkiye, Avrupa Birliği ve Uyum Yasaları'nı tartışırken, gazete kapattıran uygulamalardan ise vazgeçemiyor. Bunun son örneği, İstanbul'da yaşandı. Merkezi İstanbul'da bulunan Yeniden Özgür Gündem Gazetesi, DGM tarafından 12 gün kapatıldı. Haber, gazetede şu şekilde yer aldı:

İSTANBUL -İstanbul 5 No'lu DGM, Yeniden Özgür Gündem'de yayınlanan "PÇDK demokratik inşaaya katılacak", "Güney Kürdistanlı HPG'liler silahsızlanıyor" başlıklı haberler nedeniyle İmtiyaz Sahibi Ali Çelik Kasımoğulları ile Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mehmet Çolak hakkında açtığı davayı karara bağladı. DGM heyeti, 19 Mayıs 2003 tarihli sayısında KADEK Başkanlık Konseyi Üyesi Murat Karayılan'ın açıklamalarına yer vererek "Silahlı örgüt açıklamalarını yayınladığı" gerekçesiyle Çolak'a 876 milyon 93 bin, Kasımoğulları'na ise 1 milyar 752 milyon lira ağır para cezası verdi. Bu arada İstanbul 2 No'lu DGM'de görülen davada ise, 25 Mayıs 2003 tarihli gazetede yayımlanan "KADEK: Belediye başkanları aracı olsun" başlıklı haberde KADEK Başkanlık Konseyi Üyesi Osman Öcalan'ın açıklamalarına yer verildiği gerekçesiyle Kasımoğulları ve Çolak'ı toplam 3 milyar 153 milyon 937 bin 500 lira ağır para cezasına çarptırdı. Bir daha aynı tür yayını yapabileceği gerekçesiyle verilen cezayı ertelemeyen DGM heyeti, haberin "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğunu belirterek, Basın Kanunu'nun Ek 2/1 maddesi uyarınca gazetenin 3 gün süre ile kapatılmasını kararlaştırdı. Davalar art arda görüldü 2 No'lu DGM'de art arda görülen bir başka davada ise, yine 2003 yılı içerisinde "Türkiye'ye bir şans daha", "KADEK: Dino özgürlük şehididir" başlıklı yazılarda da KADEK Başkanlık Konseyi Üyesi Osman Öcalan'ın açıklamalarına yer verildiği gerekçesiyle Çolak ve Kasımoğulları'na toplam 3 milyar 144 milyon 487 bin 500 lira para ve gazeteye 3 gün kapatma cezası verdi. 6 Ağustos 2003'te yayımlanan sayıda ise "HPG'den kömür ocağı açıklaması" ile "Öcalan: AKP sorumludur" başlıklı haberlerde de yine örgüt açıklamalarına yer verdiği gerekçesiyle toplam 3 milyar 825 milyon 832 bin 500 lira para ve 3 gün kapatma verildi. Çolak ile Kasımoğulları'nın yargılandığı bir başka davada ise "KADEK'in talepleri" başlıklı haberde örgüt bildirisine yer verdiği iddiasıyla Çolak ile Kasımoğulları 3 milyar 433 milyon 657 bin 500 lira para cezasına çarptırıldı. Gazetenin ise 3 gün kapatılması kararlaştırıldı. Gazetenin avukatları, ceza verilen yazıların haber niteliğinde olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi güvencesinde olduğunu belirterek kararları temyiz edeceklerini bildirdi.