BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 35,01
ALTIN 2.447,16
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi yandaşı aşiret liderlerinden Misrata isyancılarına tehdit

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı aşiretler, ordu birliklerinin kuşatma altındaki Misrata limanındaki isyancıları geri püskürtmeyi başaramaması halinde kendilerinin işe girişeceğini bildirdiler.

Abone ol

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı aşiretler, ordu birliklerinin kuşatma altındaki Misrata limanındaki isyancıları geri püskürtmeyi başaramaması halinde kendilerinin işe girişeceğini bildirdiler.

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, ordunun siviller arasında ölümleri düşük tutmaya çalıştığını ama aşiretlerin aynı özeni göstermeyeceğini söyledi.

Albay Kaddafi'nin güçleri haftalardır Misrata'ya yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Bu arada NATO güçleri de başkent Trablus'ta yeni hava saldırıları gerçekleştirdiler.

Kentteki gazetecilere, Albay Kaddafi'nin karargahının yer aldığı Bab el-Aziziye yakınında bulunan ve bu sabahın erken saatlerinde saldırılardan isabet alan bir beton sığınak gösterildi.

Libya hükümeti söz konusu saldırılarda üç kişinin öldüğünü belirtiyor.

Bu arada yardım örgütleri, Libya'nın batısındaki, büyük ölçüde isyancıların elinde bulunan Misrata'da, haftalardır süren çatışmalar ardından bir insanlık krizi yaşandığını belirtiyorlar. İnsan hakları grupları, kentte 1000'i aşkın insanın öldüğünü bildiriyorlar.

Trablus'ta bulunan BBC muhabiri Jeremy Bowen'ın aktardığına göre, Libya yönetimi, Albay Kaddafi'nin batı bölgesinde görece güven içinde olmasının, ülkede büyük bir güce ve etkiye sahip aşiretlerin kendisini desteklemesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bununla birlikte, hükümetin, isyancıların liderlerine ve NATO müdahalesine karşı, daha önce de aşiret savaşı uyarısında bulunduğu; bu defa da bakan yardımcısının benzer bir tehdidi dile getiriyor olabileceği kaydediliyor.

BBC Muhabiri Jeremy Bowen, Libya yönetiminin kendisini giderek soyutlanmış halde hiseettiğini ve soruna bir diplomatik çözüm bulunmasını umduğunu kaydediyor.