BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kaddafi muhalifleri şaşkına çevirdi

Muhalifler son olarak, devrik liderin oğullarından Mutassım Kaddafi'nin Trablus'un doğusundaki J'raba'da dev malikanesine girdi ve...

Abone ol

Muhalifler son olarak, devrik liderin oğullarından Mutassım Kaddafi'nin Trablus'un doğusundaki J'raba'da dev malikanesine girdi. Etrafı çift kademeli duvarlarla çevrili, yeraltında 50 odası olan evde, görenleri şaşkına çeviren bir sığınağa ulaşıldı.

14278643.jpgBanka kapısını andıran son derece kalın çelik kapıdan içeri girildikten sonra ulaşılan sığınak, işgalcilerin deyişiyle "James Bond filmi" setlerine benziyor. Bir GUK askerinin, "Hollywood'da gibiyiz ama aslında Libya'dayız" diye betimlediği sığınağın çok gelişmiş bir güvenlik sistemi bulunuyor. En son model teknolojiden oluşan bir de kontrol odası bulunan yapıya, evin bahçesinden de bir geçiş var.

Daha önce, içinde nükleer üretim yapıldığına ilişkin dedikoduların yayıldığı malikanenin, muhaliflerden kaçan Muammer Kaddafi tarafından da birkaç gün kullanıldığı düşünülüyor. Gözlemcilerin ifadesine göre aynı zamanda mükemmele yakın bir gözetleme sistemi bulunan ev ve sığınak, şimdi isyancıların elinde.

LAĞIMDAN LAĞIMA KAÇIYOR

GUK Petrol Bakanı Ali Tarhuni ise Kaddafi avından eninde sonunda mutlu döneceklerinden emin olduklarını söyledi. İddialı konuşan Tarhuni, "Kaddafi şu an firari durumda; ancak onun nerede saklandığına dair önemli ipuçlarına sahibiz. Kaddafi'yi yakalayacağımız konusunda en ufak bir kuşkumuz yok. Lağımdan lağıma kaçıyor" diye konuştu. Tarhuni, Kaddafi'nin nerede olduğu ilgili ayrıntıları soran gazetecilere şakayla karışık, "Emin olduğum tek şey karımı çok özlediğim" dedi.

İzini kaybettiren ve on günü aşkın bir süredir kaçan Muammer Kaddafi'nin hangi bölgede bulunabileceğine ilişkin çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. İsyancılar, devrik liderin hâlâ Libya sınırları içerisinde bulunduğuna neredeyse tamamen inanıyor. Kaddafi'nin saklanıyor olabileceği düşünülen yerlerden bir tanesi, şu anda eski rejimin kontrolünde bulunan, çöl kasabası Ben-i Velid. Ayrıca Seba kasabası ve memleketi Sirte'nin çevresindeki yerleşim alanları üzerinde de duruluyor.

Saadi teslime hazır, Seyfülislam 'Zafer yakın' dedi

Muammer Kaddafi'nin oğlu Saadi, El Arabiya televizyonuna konuştu. Saadi, babasının yetkilerini Ulusal Geçiş Konseyi'ne devretmeye itirazı olmadığını söyledikten sonra "Teslim olmam ülkede kan akmasına engel olacaksa bunu yapmaya hazırım. Ben sadece kendimi temsil etmiyorum. Hükümeti ve yasal tarafı temsil ediyorum. Barışçıl bir çözüm için masaya oturmalı ve müzakere etmeliyiz" dedi. Bu arada en büyük oğul Seyfülislam da açıklama yaptı ve kardeşinin aksine savaşın devam ettiğini, babasıyla Trablus'ta olduğunu öne sürdü.