BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Kaddafi, İngiltere'yi nasıl korkuttu?'

Gizli ABD belgelerine göre, Kaddafi uçak düşürmekle suçlanan el Megrahi'nin serbest bırakılmasını sağlamak için İngiltere'yi ticari ve diplomatik ilişkileri kesmekle tehdit etti.

Abone ol

Megrahi Libya'da Kaddafi'nin oğlu tarafından karşılanmıştı

Wikileaks'in yayımladığı bir Amerikan belgesinde Libya'nın Lockerbie saldırısından sorumlu tutulan Abdülbasit el Megrahi'nin serbest kalmasını sağlamak için İngiltere'yi tehdit ettiği belitiliyor.

Eski Libya ajanı Abdülbasit el Megrahi, 1988’de bir ABD uçağına bomba yerleştirmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Uçağın İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde düşmesi sonucu 270 kişi ölmüştü.

Kanser hastası olan Megrahi, Amerikan yönetiminin engelleme çabalarına karşın, Ağustos 2009'da İskoç hükümeti tarafından üç ay ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. El Megrahi Libya'da kahramanlar gibi karşılanmış, Londra hükümeti, kararda hiçbir etkisinin olmadığını savunmuştu.

Wikileaks'in sızdırdığı belgeye göre, Libya lideri Muammer Kaddafi, El Megrahi'nin hapiste ölmesi halinde İngiltere'yle tüm ticari anlaşmaları durduracağı tehdidinde bulundu. Guardian gazetesine göre, Libya bir taraftan da müebbet hapse mahkum olan El Megrahi'yi serbest bırakması için İskoçya’ya cömert tekliflerde bulundu. Bu tekliflerin reddedildiği söylenen belgelerde şöyle deniyor:

"Libyalılar, Trablus'taki İngiliz elçiliği personelini, el Megrahi'nin hapiste ölmesinin çok ağır sonuçlar doğuracağına inandırmışlardı. Libyalıların tehditleri arasında İngilizlerin ülkedeki ticari faaliyetlerine derhal son verilmesi, diplomatik ilişkilerin kesilmesi ya da asgari düzeye indirilmesi ve İngiltere aleyhinde protesto gösterileri düzenlenmesi de vardı. Libya açıkça söylemese de, İngiliz diplomatları ve vatandaşlarının da risk altına gireceği imasında da bulundu. İngiliz elçisi el Megrahi serbest bırakılınca çok rahatladı. Zira elçiye göre, aksi halde Libya'daki İngiliz çıkarları büyük zarar görecekti."