BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Riyad, Hizbullah'ı bitirmek için NATO'dan yardım istedi'

Wikileaks'in yayımladığı bir belgeye göre, Suudi Arabistan iki yıl önce, Hizbullah'a karşı Lübnan'da operasyon düzenlenmesi için ABD’den destek istedi.

Abone ol

Suudi Arabistan İran'ın bölgede nüfuzunu artırmasından kaygı duyuyor

İnternet sitesi Wikileaks'in sızdırdığı bir Amerikan belgesine göre, Suudi Arabistan iki yıl önce, İran’ın desteklediği Hizbullah'a karşı Lübnan'da operasyon düzenlenmesi için ABD’den destek istedi.

Bu belgeye göre, Suudi Dışişleri Bakanı Prens Suud el Faysal, Amerikan Yönetimi’nin Irak Özel Danışmanı David Satterfield’a Lübnan'a müdahale için ABD ile NATO'nun hava ve deniz desteğinde bir Arap gücü oluşturulmasını önerdi.

ABD onay vermedi

Amerika Birleşik Devletleri ise, planın uygulanabilirliği konusunda şüphe belirtti.

Guardian gazetesine göre, bu öneri, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin İran’ın bölgede nüfuzunu artırmasından ne kadar rahatsızlık duyduğuna işaret ediyor.

Gazeteye göre, plan hayata geçirilseydi, Amerikan güçleri yaklaşık 30 yıl sonra Lübnan’a geri dönecekti. Amerikan güçleri Beyrut’ta deniz piyadelerinin kışlasına düzenlenen ve yaklaşık 300 kişinin öldüğü saldırının ardından ülkeyi terk etmişti.

Gizli belgeye göre Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, oluşturulacak Arap gücü için ABD ve NATO’nun ulaşım ve lojistik desteği sağlamasını da istedi.

Prens, “Beyrut’ta Hizbullah’ın zafere ulaşması, Sinyora hükümetinin sona ermesi ve İran’ın ülkeyi ele geçirmesi demektir” dedi.

Gazete, bu görüşmenin 17 ay süren protesto eylemleri ardından İran ve Suriye yanlısı grupların Beyrut’u kuşatmasından hemen sonra yapıldığını belirtiyor.

Başbakan Fuad Sinyora, kuşatma sonrasında Hizbullah’a önemli tavizler vermek zorunda kalmıştı. Daha sonra Sinyora’nın yerine Saad Hariri başbakan seçilmişti.