BIST 10.046
DOLAR 32,51
EURO 34,75
ALTIN 2.413,56
HABER /  GÜNCEL

Kabil'de gün bitti, Taliban baskını sürüyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'in merkezine sabah saatlerinde eş güdümlü saldırı başlatan Taliban militanları gece çökmesine rağmen NATO ve Afgan güçlerine direnmeye devam ediyor.

Abone ol

Afganistan'ın başkentinde yönetim binaları ve uluslararası hedeflere saldırılar düzenleyen isyancılarla güvenlik kuvvetleri arasında gün boyu süren çatışmalar, gece de sürüyor.

Bir kaç koldan birden başlatılan saldırılarda ABD Büyükelçiliği, ISAF karargahı ve polis teşkilatına ait binalar ateş altında.

Kabil polis şefi, en az altı kişinin öldüğünü, 16 kişinin yaralandığını açıkladı.

NATO ve Amerikan yönetimi yetkilileri ise saldırılarda kendi personellerinden ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.

Yetkililer daha erken saatlerde, ABD büyükelçiliğinden 300 metre uzaklıkta bulunan inşaat halindeki bir binada beş ya da altı saldırgan olduğunu söylüyordu.

Taliban'ın üstlendiği saldırıda, kalaşnikof tüfekleri, bazukaları ve bomba yüklü yelekleri olan bu kişilerin, kentin en iyi korunan kesimini hedef alması, örgütün cesaret bulduğu şeklinde yorumlanıyor.

Sekiz saati aşkın süredir devam eden çatışmalara rağmen, en az bir saldırgan hala dokuzuncu kattan çevreye ateş açmaya devam ediyor.

NATO ve Afgan ordusuna ait helikopterler alışveriş merkezi olarak yapıldığı söylenen çok katlı bina üzerinde uçuyor.

BBC'nin Kabil'deki muhabiri Quentin Sommerville, akşam saatlerinde saldırganlardan birinin üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini söylüyor.

'Kadın kılığındaydılar'

Eşgüdümlü saldırılar yerel saatle öğleye doğru, roket saldırıları ile başladı.

Afgan emniyet teşkilatından General Eyüp, saldırganların üzerine burka giymiş halde, bir minibüsle binaların olduğu semte girdiğini, kadın koruma görevlisi olmadığından 'kadınları' arayamadıklarını söyledi.

Kentin batısında bir karakol önünde iki intihar eylemcisi saldırı düzenlerken, üçüncü bir saldırgan havalimanına çalışırken öldürüldü.

İstihbarat teşkilatı denetimindeki bir cezaevi de hedef alındı.

Elçiliklerin bulunduğu kesime saldıran militanlar ise Abdül Hak Meydanı'ndaki inşaatı ele geçirdi.

Kabil'in seçkin semtlerinden biri olan Abdül Hak meydanı ve civarında diplomatik temsilciliklerin yanısıra bazı bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bulunuyor.

Polis bölgede barikatlar kurdu, yolları kapattı.

Militanlar üslendikleri binadan çevreye ateş açmaya devam ettiğinden Afgan polisi yörede yaşayanların pencerelerden uzak durmasını istedi.

BBC'ye bilgi veren Himanşu Şarma adlı bir görgü tanığı 'Bir kaç dakikada biter sanmıştım. Ama bir saat, iki saat, üç saat geçti. Ama (çatışmalar) bitmedi." dedi.

Aksine silah seslerinin giderek arttığını söyleyen Şarma, "Kabil'de güvenlik yok. Burası en güvenli yer. Burada güvende değilsek Afganistan'ın hiç bir yerinde güvende değiliz" dedi.

Taliban bundan üç hafta önce de Kabil'deki İngiliz kültür merkezi British Council'a intihar saldırısı düzenlemiş; 10'u aşkın Afgan polisi ve yabancı bir güvenlik yetkilisi ölmüştü.

Örgüt eylemin "Afganistan'ın 1919 yılında İngilizlerden bağımsızlığını elde etmesini kutlamak için düzenlendiğini" bildirmişti.

Bu saldırıda da dört kişi, sekiz saat boyunca çok uluslu güçlere direndi.

2011, Afganistan'da ABD önderliğindeki güçlerin Taliban yönetimini devirdiği 2011 yılından bu yanaki en kanlı yılı oldu.

Bu durum, 2015 yılında ABD ve diğer NATO askerlerinin ülkeyi terketmesinin mümkün olup olmadığının tartışılmasına yol açıyor.