BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kabil patlamayla uyandı!

Taliban Afganistan"da son dönemlerin en büyük saldırısını gerçekleştirdi. Kabil"e saldıran 20 intihar komandosu saatlerce polisle çatışırken , en az 12 kişi öldü.

Abone ol

Son aylarda ABD ve NATO güçlerine ağır kayıplar verdiren Taliban militanları, savaşı Afganistan’ın kalbine taşıyarak başkent Kabil’i 4 saat boyunca savaş alanına çevirdi. Çatışmalar sabah erken saatlerde başladı. Taliban’a mensup 20 intihar eylemcisi, başkanlık sarayı, adalet bakanlığı, maden bakanlığı ve başkanlık idari binasına saldırı düzenledi. Daha sonra iki alışveriş merkezi, bir sinema ve beş yıldızlı Serena Oteli de hedef alındı. Başkanlık sarayı etrafındaki saldırılar, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin yeni kabinesinin yemin töreni sırasında meydana geldi.

AMBULANSTA İNTİHAR KOMANDOSU

Afganistan Parlamentosu üyelerinden Davud Sultanzoy, saldırının zamanlamasının tesadüfi olmadığını, saldırı düzenlenen yerden 100 metre uzakta kabine üyelerinin yemin ettiklerini belirtti. Polis, saatler süren çatışmaların ardından durumun kontrol altına alındığını açıkladı. Çatışmalarda en az 12 kişinini öldüğü, 70’ten fazla kişinin de yaralandığı bildirilirken, verilen sayılar arasındaki farklar nedeniyle bazı militanların hala kent merkezinde bulunmasından endişe edildiği kaydedildi. Kabil’de büyük paniğe yol açan saldırılar sırasında bir intihar komandosunun bomba yüklü ambulans kullanırken  görüldüğü belirtildi. NATO güçleri Afgan polislere destek verirken, birçok NATO helikopteri bölge üzerinde uçtu. Güvenlik güçlerinin, saldırıda öldürülen bir militanın cesedi başında toplanarak zafer pozu vermeleri dikkat çekti. Uzmanlar, Taliban’ın ülkenin en sıkı korunan bölgesinde böyle bir saldırıyı gerçekleştirebilmesinin güvenlik açığına işaret ettiğini belirterek, saldırının ABD’nin yeni Afganisyan stratejisine ağır bir darbe vurduğunu söylediler.