BIST 10.248
DOLAR 32,31
EURO 34,76
ALTIN 2.395,71
HABER /  GÜNCEL

Uçaktaki arıza son anda fark edildi

Kalkıştan kısa bir süre önce acil durumlar için bulundurulan oksijen tüplerinde sızıntı olduğu tespit edildi.

Abone ol

Diyarbakır-İzmir seferini yapan özel bir şirkete ait yolcu uçağında, kalkıştan kısa bir süre önce acil durumlar için bulundurulan oksijen tüplerinde sızıntı olduğu tespit edildi. Uçak, arızanın giderilmesinin ardından 4 saatlik bir rötar ile havalanırken yolcular, yetkililerin ilgisiz davrandığını iddia edip duruma tepki gösterdi. 147 yolcu uçağın etrafında 10 dakikalık sesiz oturma eylemi de yaptı.

Diyarbakır- İzmir seferini yapan özel bir şirkete ait yolcu uçağında teknik arıza nedeniyle acil durumlar için bulundurulan oksijen tüplerinde sızıntı olduğu tespit edildi. Saat 13.45'te yolcuları almak için piste gelen XQ9780 sefer sayılı uçaktaki sızıntı, pist görevlileri tarafından fark edildi. Yetkililerin acil uyarısı üzerine 147 yolcu, tekrar bekleme salonuna alındı. Firma yetkilileri, Diyarbakır'da bulunan 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yardım istedi. Askeri pilotların yardımı ile arıza yaklaşık 4 saat sonra giderilirken, oksijen tüpleri tekrar doldurulup kalkışa hazırlandı.

OLUMSUZ BİR DURUMDA YOLCULARA OKSİJEN TAKVİYESİ YAPILIYOR

İsmini açıklamak istemeyen bir yetkili, uçuş sırasında havada olumsuz bir durum ile karşılanması halinde yolculara maskeler aracılığı ile oksijen verildiğini belirterek, "Uçakta oksijen hayati önem arz ediyor. Özellikle olumsuz bir durum ile karşılanması halinde yolculara maskeler aracılığı ile otomotik olarak oksijen takviyesi yapılıyor. Normal şartlarda nefes darlığı çeken hasta yolculara ise bu uygulama sıklıkla yapılıyor. Uçağın oksijen tüplerinin boş olmasından ötürü kalkış yapmaması sağlıklı bir davranıştır" diye konuştu.

ABD'DE BİR KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

2008 yılında American Airlines'a ait bir uçakla Haiti'den New York'a uçan Carine Desir (44), havada boş oksijenin tüpünün kurbanı olmuştu. Yolcular arasında fenalaşan Desir, oksijen maskesi istemiş ancak oksijen tüpleri boş olduğu için talebi reddedilmişti.

YOLCULAR 4 SAATLİK RÖTARA TEPKİ GÖSTERDİ

Uçağın zorunlu rötar yapmasına tepki gösteren yolcular, yetkililerin ilgisiz davrandığını iddia etti. Ufuk Yıldız isimli bir vatandaş, "Uçağa bineceğimiz sırada yetkililer, oksijen sızıntısı olduğu belirtti ve bizi uçağa almadı. Saatlerce bekledik. Bize arıza ile ilgili bilgi verilmedi. Toplantıma geç kaldım" diye konuştu. Yolcular, uçak firmasının tutumunu protesto etmek için ilginç bir de eylem yaptı. 147 yolcu uçağın etrafında 10 dakikalık sesiz oturma eylemi yaptı. Uçak, arızanın giderilmesinin ardından 4 saatlik bir rötar ile havalandı.