BIST 10.248
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.394,56
HABER /  EKONOMİ

AB para birimi euro çatırdıyor

Başta Yunanistan olmak üzere Portekiz, İrlanda, İtalya ve İspanya"daki yüksek borçluluk oranı Avrupa Merkez Bankası"nı (ECB) harekete geçirdi.

Abone ol

Başta Yunanistan olmak üzere Portekiz, İrlanda, İtalya ve İspanya’daki yüksek borçluluk oranı Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) harekete geçirdi. ECB, bazı ülkelerin ortak para birimi euroyu terketmeleri durumunda karşılışılacak senaryolar üzerinde çalışma başlattı. Yunanistan, Portekiz, İrlanda ve İspanya’nın acil tasarruf tedbirlerini hayata geçirmemeleri durumunda İzlanda’nın düştüğü durumla karşı karşıya kalabilecekleri söyleniyor. Almanya Maliye Bakanı’ndan sonra ECB Başkanı Jean-Claude Trichet’nin de “herhangi bir ülke herhangi özel bir uygulama beklememeli” uyarısını yapması da para birimi euro ile ilgili belirsizlikleri artırdı.

BlueGold Capital’den Stephen Jen ise parasal birliğin biçiminin belli olduğunu, Euro Bölgesinin ayrışacağına inanmadığını belirtti. Jen’e göre Portekiz, İtalya, İrlanda, Yunanistan ve İspanya deflasyona kayarken reel faiz oranları daha da yükseliyor.

Bu arada Avrupa Birliği, Yunanistan’ın açıkladığı verilerin güvenilirliğini sorguluyor.

Komşu için kritik toplantı

Brüksel’de dün biraraya gelen Euro Bölgesi maliye bakanları, iki gün boyunca Yunanistan konusunu masaya yatıracak. Konuya yakın kaynaklara göre, maliye bakanları Yunanistan’ı muhasebe kurallarını ve önde gelen kurumların yönetimini düzeltmeye çağıracak. Geçen hafta Avrupa Komisyonu Yunanistan’ın açıkladığı verileri güvenilir bulmadığını belirten bir rapor yayımlamıştı.

Yunan basını, “Yunan Hükümeti’nin bütçe açığının kapatılmasına ilişkin daha sıkı önlemlerin alınmasından kaçınmak amacıyla Brüksel’de kritik müzakerelere başlayacağı” değerlendirmesinde bulundu. Yunan basını, Yunanlı ekonomi yetkililerinin, katıldıkları “Eurogroup” toplantısında, ülkenin, geçtiğimiz hafta açıklanan, “3 yıllık istikrar ve kalkınma paketi” çerçevesinde aldığı önlemlerin kalıcılığını savunacaklarını duyurdu. Haberlerde, Brüksel’deki yetkililerin, AB organlarının konuya ilişkin ciddi kuşkularını dile getirmelerine karşın, Yunan Hükümeti’nin son açıklamalarından sonra, ülkeye üç yıllık programı uygulaması ve büyük reformların yapılabilmesi amacıyla bir sürenin tanınacağına inandıkları kaydedildi. Öte yandan, Komisyon’un ise Yunan Hükümeti’nin vaatlerini yerine getirip getirmediği yönünde yoğun incelemelerde bulunacağı belirtilen haberlerde, Yunan ekonomisi yetkililerinin mevkidaşlarıyla zorlu bir müzakere turuna hazırlandıkları yorumunda bulunuldu.

YUNANİSTAN’DA ÇİFTÇİLER 15 YOLU KAPATTI

Yunanistan’da ürünlerini çok düşük fiyata sattıkları için ekonomik olarak zor durumda kaldıklarını belirterek finansal yardım talep eden çiftçiler eylem yaparak, traktörleri ile 15 yolu kapattı. Türkiye ve Bulgaristan sınır geçişleri de eylemden etkilendi.