BIST 10.899
DOLAR 32,22
EURO 34,98
ALTIN 2.447,99
HABER /  GÜNCEL

Josephinein saati satıldı

Napolyon Bonaparte'ın sevgilisi Josephine'e ait bir saate servet ödendi

Abone ol

Fransa'nın asker imparatoru Napolyon Bonaparte'ın sevgilisi Josephine'e ait bir saat, açık artırmada 900 bin Avro'ya (yaklaşık 1.5 milyon YTL) satıldı. İsviçre'nin Cenevre kentindeki Christie's Müzayedeevi'nin düzenlediği açık artırmada, tahmini değerinin 7 katına satılan saati alan kişinin kimliği açıklanmadı.

Altın ve elmas işlemeli mavi saatin, 18. yüzyılda Abraham Louis Breguet tarafından yapılan, zamanın dokunarak anlaşılabildiği saatlerin ilk örneklerinden biri olduğu belirtiliyor.

Breguet'nin yarattığı bu sistemle, saatin sahibi, saatini cebinden çıkarmadan zamanı anlayabiliyordu. Saatin, 1799'da Josephine tarafından 3 bin frank karşılığında satın alındığı ve yıllar sonra Josephine'in bu saati kızı Hortense de Beauharnais'ye armağan ettiği kaydedildi.

Josephine (1763-1814), Napolyon ile 1796'da evlenmiş, Napolyon imparator ilan edildiğinde, Josephine'i imparatoriçe ilan etmişti. Tahta bir erkek varis bırakmadan ölmek istemeyen Napolyon, Josephine'den çocuğu olmaması üzerine 1809'da Josephine'den ayrılmıştı.