BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.418,11
HABER /  POLİTİKA

Hükümetin sabrı kalmadı

Hükümet Sözcüsü Çiçek, tezkereyle ilgili kararlı konuştu: "Direktifse direktif"

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, tezkereyle ilgili yaptıkları ve yapmakta oldukları çalışmalar olduğuna işaret ederek, "Bunları ilgili makamlarla paylaşıyoruz. Direktifse direktif. Başka türlü bir işlem gerekiyorsa onu yaptık, yapıyoruz, yapacağız." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu yaklaşık altı saat sürdü. Başbakanlık merkez binada yapılan toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, açıklama yaptı.

Bakanlar Kurulu gündeminde üç konu olduğunu söyleyen Çiçek, ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ve İtalya gezisinin görüşüldüğünü söyledi. Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın ağzından Türkiye'nin görüşlerinin ABD Başkanı Bush'a iletildiğini söyledi. Görüşmenin faydalı olduğunu vurgulayan Çiçek, "Türkiye mücadelesinde haklıdır. Mücadelesi terör örgütüne karşıdır. Başka bir amacı yoktur. Muhatabımız ABD ve Irak'ın merkezi hükümetidir." dedi.

Çiçek, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Erdoğan-Bush görüşmesiyle ilgili olarak muhalefet partilerine bilgi vereceğini söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'na Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından para politikaları konusunda bilgi sunulduğunu ve ekonomik değerlendirme yapıldığını söyledi. Çiçek, Türkiye ekonomisinin 22 çeyrektir kesintisiz olarak büyüdüğünü ve ortalama yüzde 7,2 büyüme gerçekleşltirildiğini ifade etti. Çiçek, sanayi sektörünün büyümeye en büyük katkıyı sağladığını, onu ticaretin takip ettiğini kaydetti. Çiçek, 2002-2007 yılları arasında Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülkeler arasında 7., 180 ülke arasında ise 32. olduğunu belirtti.

Çiçek, bu hafta açıklanan AB İlerleme ve Genişleme Raporu'nun ele alındığını söyledi. Çiçek, Babacan'ın ilerleme ve genişleme raporu ile ilgili değerlendirme yaptığını söyledi. Çiçek, ilerlerleme raporunda yer alan eksiklerle ilgili yasal düzenlemelerin ilgili bakanların çalışma yaptığını söyledi. Çiçek, bu yasal düzenlemelerin gerçekleşeceğini ifade etti.

TÜRKİYE AB KONUSUNDA KARARLI

Bakanlar Kurulu'nda TCK 301. maddesinin gündeme gelip alınıp alınmadığı ile ilgili soruyu ise Çiçek, şöyle cevapladı:

"İlerleme raporunda eksik olarak değerlendirilen hususlar ele alındı. Adalet bakanlığı ve diğer bakanlıkları ilgilendiren konuları bakanlar kendileri değerlendirecek. Reform izleme grubunda bunların takibi yapılıyor. Eksiklik olarak neler zikrediliyorsa bunlar konuşuldu. Meclis gündemine alınarak yasalaşması sağlanacak. Türkiye, AB konusunda kararlıdır. Meclisteki yasama sürecini de dikkate aldığımızda düzenlemeleri yapacağız. Bunu hem Türk kamuoyunun hem de Avrupa kamuoyunun dikkate alması gerekiyor. Hükümet bu konuda samimidir. Gereken yapılacaktır."

GÖRÜŞMEDE DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN VARDI

Başbakan Erdoğan'n ABD gezisiyle ilgili bir soruya ise Çiçek, "ABD Türkiye ilişkileri bu ziyaretin konusu. Görüşme sürecinin büyük bir kısmı terörle ilgilidir. Sayın başbakanın yaptığı görüşmede Dışişleri Bakanı bakanı ve tercümanlar da vardı. Yanlış bilgiyle kamuoyunun yanıltılması doğru değildir. İki kişi arasında yapılan bir görüşme değil. Sayın Başbakan bu görüşmeyle ilgili bakanlar kuruluna bilgi verdi. İşin operasyonel boyutunun kamuoyuyla paylaşılması imkanı yoktur. En azından benim adıma olmaz. 'Tezkere çıktı ne oldu. Direktif verildi mi verilmedi mi.' Uzun süre tartışma oldu. Bizim işin gereği olarak 24 Ekim tarihi itibariye genel Genelkurmay başkanlığına yazdığımız yazıdan da kimseye bahsetmedik. Açıklanması Genelkurmay başkanının takdiridir. O söylemiştir. '24 Ekim'te yazı yazıldı' diye. Biz çok şey yapıyoruz, ama bunu kamuoyu ile paylaşmıyoruz. Bu işin tabiati gereğidir. Bazı bilgileri sizinle paylaşma imkanımız yok. Sayın başbakan söylenmesi gereken her şeyi sayın Bush'a iletmiştir. Sayın Bush terör örgününün Türkiye'nin ve ABD'nin düşmanı olduğunu ifade etmiştir. Devlet kararlılığı ile oraya gidilmiştir. Muhataplarımız da bunu bu şekilde değerlendirmiştir. Türkiye alınması gereken tüm tedbirleri almaya devam ediyor." şeklinde cevapladı.

İsrail'den casus uçak alınmasıyla ilgili soruya ise Çiçek, "Türkiye'nin İsrail ile anlaşması vardır. Bu güne özel bir ziyaret yok. Bu ziyaret bölge barışı açısından önemlidir. Askeri olarak işbirliği zaten var" dedi.

AÇIKLAMA YAPMAM MÜMKÜN DEĞİL

8 askerin tutuklanmasıyla ilgili soruyu ise Çiçek, şu şekilde cevapladı: "Eski Adalet Bakanı olarak geçmişte sorduğunuz sorulara da açıklama getirmedim, getiremem de. Çünkü yargılama süreci başlamış, soruşturma başlamış, tutuklama var. Yargılama süreciyle ilgili içeriğini bilmediğim bir dosyayla ilgili açıklama yapamam. Bir açıklama gerekirse Genelkurmay başkanının kendisinin taktiridir, kendisi yapıyor. O konularla ilgili açıklama yapmam şu safhada mümkün de değil, doğru değil. Neticede bu soruşturma yapılacaktır, yapılıyor. Sonuçta açık bir yargılama yapılacağı için, soruşturmanın içinde ne var, kim neden dolayı böyle bir işleme tabidir, bunu önümüzdeki günlerde görürüz. Açıklama gerekiyorsa bu safhada bunun çok da kolay olduğunu zannediyorum. Yargılama sürecinde özellikle hazırlık soruşturmasında bir açıklama yapılmasını ben açıkçası eskiden beri doğru bulmam. Hukuken doğru değil. "

"DİREKTİFSE DİREKTİF"

"Tezkere konusunda siyasi direktif verme noktasına geldiniz mi?" şeklindeki soruya ise Çiçek, şöyle cevapladı: "Daha evvel bu tezkere çıktığı zaman benim hükümet adına söylediğim şey şudur: Biz laf olsun diye bu yetkiyi almadık. Dolaba koymak için de almadık. Kamuoyuna belki açıklamadık, ama kararı aldığımız andan itibaren bunun gereği neyse yaptık, Genelkurmay başkanlığına gönderdik. Onlar da kendilerine göre bir çalışma yaptı, bize gönderdi. Biz de şimdi bu çalışmayı yapıyoruz. Gereği neyse, bu tek bir işlemden ibaret değil. Kendi içerisinde yerine getirilmesi gereken bir çok işlem var. Şundan kamuoyunun emin olması lazım. Gerçekten Türkiye terörle mücadele konusunda devletin tüm organları ile kararlılık ve uyumla çalışmaktadır. Yapılacak ne varsa bunları bir bir gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bunun ötesinde hangi tarih hangi sayıyla hangi makama ne yazdık bunu açıklamak yaptığımız işin tabiatına aykıdır. Biz bu işten netice almak istiyoruz. Netice almak istiyorsak burada biraz kapalı tutmamız gerekli diye düşünüyoruz. Bu nedenle bize gelen yazıda bekletilsin diye herhangi bir yerde tutmuyoruz. Kendi yönümüzden yaptığımız, yapmakta olduğumuz çalışma var. Bunları ilgili makamlarla paylaşıyoruz. Direktifse direktif. Başka türlü bir işlem gerekiyorsa onu yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Bunun bilinmesinde fayda var."