BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Jonathan: 'Boko Haram'ı bir ayda yenilgiye uğratacağız'

BBC'ye konuşan Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, radikal İslamcı Boko Haram örgütünün ele geçirdiği tüm toprakları bir ay içinde geri almayı umduklarını söyledi.

Abone ol

Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, radikal İslamcı Boko Haram örgütünün ele geçirdiği tüm toprakları bir ay içinde geri almayı umduklarını söyledi.

Jonathan BBC'ye yaptığı açıklamada, "Her geçen gün daha da zayıflıyorlar" dedi.

Nijerya Cumhurbaşkanı bununla birlikte, militanların kuzey doğudaki ilerleyişine zamanında müdahale edemediklerini kabul etti.

Ordu, son zamanlarda Boko Haram karşısında önemli kazanımlar elde etti. Çatışmalarda 2012'den bu yana 15 bin 500'den fazla kişi öldü.

'Hafife aldık'

Jonathan, "Boko Haram'ın elindeki toprakları geri almamızın bir aydan daha uzun sürmeyeceğini umuyorum." dedi.

Hafta başında Nijerya ordusu, militanların Yobe ve Adamawa'da kent merkezlerinden çekildiğini açıklamıştı.

Bu iki kent kuzey doğuda Boko Haram'ın saldırılarından en fazla etkilenen bölgeler arasında.

Ordu ayrıca Boko Haram'ın çıktığı yer olan Borno eyaletini de yakında geri alma taahhüdünde bulundu

Bununla birlikte Jonathan mülakatta, Boko Haram'ın bu kadar güç kazanacağını asla tahmin etmediklerini belirterek "Güçlerini hafife aldık. İç savaş başladığından bu yana hiç savaşmadık. Silah üretmiyoruz. Bu yüzden kara ve hava kuvvetlerini yeniden donatmamız için yardım aramak zorunda kaldık" dedi.

Jonathan, orduya alınan yeni teçhizat ve komşularla işbirliği sayesinde cihatçı militanları kasaba ve köylerden sürdüklerini söyledi.

Nijerya Cumhurbaşkanı Boko Haram'ın geçen yıl Çibok'ta kaçırdığı 219 kız çocuğunun hala sağ olduğuna inandıklarını ve yakında bu kişileri kurtaracaklarını belirtti.