BIST 10.122
DOLAR 32,37
EURO 34,68
ALTIN 2.411,85
HABER /  GÜNCEL

20 Mart İngiltere basın özeti

Tunus'taki müze saldırısı, Obama yönetiminden İsrali Başbakanı Netanyahu'ya BM tehdidi, göçün İngiltere ekonomisine katkısı ve markasız sigara paketlerinin 'olumlu etkisi.'

Abone ol

İngiltere basınında Tunus'ta 20'si yabancı turist 23 kişinin öldüğü saldırıya geniş yer ayırıyor ve neredeyse bütün gazeteler başyazılarında bu konuya yer veriyor.

Başyazılarda genel olarak bu saldırının ardından Batı'nın 'Arap Baharı'nın doğum yeri olan Tunus'a ve Tunus demokrasisine destek vermesi gerektiği tezi işleniyor.

Guardian "Arap Baharı'nın tek başarı hikâyesi daha fazla uluslararası destek olmazsa risk altına girer" diyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"Bu saldırının yankıları Tunus'un sınırlarını aşıyor ve diğerlerini ülkenin başarılarını sadece övmek yerine desteklemeye de teşvik etmeli. Tunus'un başarıları güçlü bir mesaj gönderiyor. İslamcı bir parti sandıkta iktidara geldi, hükümet kurdu ve sandıkta kaybedince barışçıl bir şekilde iktidardan çekildi. Şimdi laik Nidaa Tounes'un liderliğindeki koalisyondalar. Tunus bölge halkının eski diktatörlerle IŞİD ve sempatizanları arasında seçim yapması gerekmediğini gösteriyor. İslam ve demokrasinin birlikte yaşayabileceğini gösteren bir kanıt ve müze saldırısını üstlenen IŞİD'e büyük bir meydan okuma."

Times: Tunus'a gidin

Times ise okurlarına katliama karşın Tunus'a turist olarak gidilmesi çağrısı yapıyor;

"Batılıların cihatçıların faal olduğu ülkeleri boykot etmek yanlış bir tavır olur. Teslim olmak anlamına gelir. Ortadoğu ya da Afrika Boynuzu'ndaki sorunlu ülkelere gidip gitmeme kararı bireylere bırakılmalı. Doğal olarak Irak, Suriye, Libya ve hatta Yemen gibi açık bir savaşın sürdüğü ülkelere gidilmemeli. Ama çoğu ülke oralara giderek anlaşılabilir ve bu ülkelere yardım edilebilir. Katliama karşın, Tunus da bu ülkelerden biri"

Obama'dan İsrail'e BM tehdidi

Daily Telegraph İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun ülkesindeki genel seçimden önce bölgede iki devletli bir çözüme izin vermeyeceği yönündeki sözleri üzerine Barack Obama yönetiminin İsrail'e BM'de verilen desteği çekme tehdidinde bulunduğunu yazıyor.

Daily Telegraph Washington'ın tehdidini Obama ve Netanyahu arasındaki ilişkilerin ne kadar bozuk olduğunu gösteren bir işaret olarak yorumluyor.

Beyaz Saray'ın açıklamasında iki devletli çözümün BM tarafından da tanınması çabalarını uzun süredir engelleyen Amerikan vetosunun "yeniden değerlendirileceği" söyleniyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Joh Earnest'ın "ABD'nin BM'de attığı adımlar iki devletli çözümün en iyi sonuç olduğu üzerine kurulu. Şimdi bu görüşmelerdeki müttefikimiz bu fikre bağlı olmadığını söylüyor. Bu da bizimde konuyla ilgili tutumumuzu yeniden değerlendirmemiz gerektiği anlamına geliyor. Biz de mesafe almak için bunu yapacağız" dediği belirtiliyor.

Gazete Washington'ın tehdidinin Netanyahu'nun iki devletli çözüm konusundaki sözlerini yeniden tanımlama çabasına karşın geldiğini vurguluyor.

Netanyahu dün iki devletli çözümü kabul ettiğini, ancak "koşulların değişmesi gerektiğini" söylemişti.

Göçün İngiltere ekonomisine katkısı

Guardian'ın manşetinde büyük puntolarla Britanya bayrağına bezeli 298.000 sayısı yer alıyor.

Gazete, "İşte İngiltere'nin ekonomik büyümesinin yakıtı bu sayı. Ancak bunu siyasetçilerden duyamazsınız" diyor.

298 bin geçen yıl İngiltere'ye gelen net göçmen sayısı. Yani ülkeye gelenlerle, ayrılanlar arasındaki fark.

Alan Travis imzalı haberde önceki gün açıklanan resmi bütçe belgelerinin detaylarında, İngiltere'nin ekonomik krizden çıkışındaki önemli faktörlerden biri olan göçe yer verildiği vurgulanıyor.

Gazete bu düzeydeki net göçün gelecek beş yıl boyunca süreceğinin tahmin edildiğini ve sonuç olarak İngiltere ekonomisinin daha hızlı büyüyeceğini vurguluyor.

Ayrıca resmi belgelere göre göçmenlerin ekonomiye net bir katkı yaptığı, ödedikleri vergilerin faydalandıkları kamu hizmetlerinin ortaya çıkardığı masraftan daha fazla olduğu vurgulanıyor.

Mali Çalışmalar Enstitüsü'nün bunun ek 8 milyar sterlin vergi anlamına geldiğini hesapladığı aktarılıyor.

Daily Telegraph'ta markasız, logosuz, düz sigara paketlerinin sigara tiryakiliği üzerindeki etkileri üzerine yapılan ilk araştırmaya dair bir haber yer alıyor.

Markasız paketlerin sigara kullanımına etkisi

Avustralya'da 2012 yılından bu yana sigaralar tek tip, markasız ve logosuz satılıyor.

Sigara paketleri koyu yeşil üzerine yerleştirilmiş, sigara tüketimiyle ilişkilendirilen hastalıklarla ilgili uyarıcı fotoğraf ve yazılardan ibaret.

Ülkede 5 bin tiryakinin katılımıyla yapılan araştırmaya göre yeni paketlerin çıkışından sonraki bir ayda sigarayı bırakmayı çalışan tiryakilerin oranı yüzde 20'den yüzde 27'ye çıktı.

Tiryakilerin ayrıca uyarıcı resimlerle kaplı paketlerini saklamaya eğilimli oldukları ve yaktıkları sigarayı daha çabuk söndürdükleri gözlemlendi.

Yaşları 12 ila 17 arasında değişen 6 öğrenci arasında yapılan ankete göre de yeni paketlerle sigaraya karşı daha negatif bir tavır takınılmaya başlandı.

Haberde ayrıca gelecek yıldan itibaren aynı uygulamanın İngiltere'de de başlayacağı belirtiliyor.