BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,73
ALTIN 2.438,11
HABER /  GÜNCEL

JİTEM'in timi hayalet oldu!

Diyarbakır'da JİTEM davasında yargılanan üç itirafçının gerçek kimlik kayıtlarının silindiği ortaya çıktı.

Abone ol

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, JİTEM davasında yargılanan üç itirafçının nüfus kaydının 1992-1993 yıllarında silindiğini bildirdi.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre Diyarbakır'da 1992-1994 yılları arasında sekiz kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak aralarında 'yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdülkadir Aygan'ın da bulunduğu beş sanığın yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 6. Ağır CezaMahkemesi'ndeki duruşmaya, dördü hakkında yakalama kararı bulunan beş sanık katılmadı.

BAKANLIK İSİMLERİ SİLMİŞ

Mahkemenin, sanıklardan Abdulkadir Aygan (Aziz Turan), Mahmut Yıldırım, Kemal Emlükr, Saniye Emlük ve Fethi Çetin'in gerçek kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı'ndan sorduğu, henüz yazıya cevabın gelmediği, ancak sanıklarla ilgili Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden istenen bilgiye ilişkin yazının mahkemeye ulaştığı kaydedildi. Yazıda, sanıklardan Kemal Emlük, Saniye Emlük ve Fethi Çetin'in nüfus kaydının 1992-1993 yıllarında İçişleri Bakanlığı kararınca silindiği, sanık Mahmut Yıldırım'ın gerçek kimliğini kullandığı, yurtdışında yaşayan ve hakkında yakalama kararı bulunan itirafıçı Abdulkadir Aygan'ın ise isminin Aziz Turan olarak değiştirildiği belirtildi.

AVUKAT İSYAN ETTİ

Maktul yakınları avukatlarından Barış Yavuz, duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların, değiştirilen isimleriyle arammadığını söyledi. Sanıkların bu şekilde bulunmalarının imkansız olduğunu ifade eden Yavuş, şöyle dedi: "Davada hayali sanıklar yargılanıyor, çünkü gerçek isimleri bilinmiyor. Elimizde sadece 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafıç Abdulkadir Aygan'ın gerçek kimlik bilgileri var. Üç itirafçının nüfus kaydı silinmiş. Yani bu isimde Türk vatandaşı yok. Burada nüfus kaydı olmayan sanıklar yargılanıyor.

AYGAN: TEMİZÖZ'ÜN EKİBİYDİ

JİTEM eski itirafçılarından Abdülkadir Aygan'ın anlatımlarından Kemal Emlük ve Saniye Emlük'ün adı sık sık geçiyor. Aygan itirafılarında, Necati Aydın, Ramazan Keskin, Mehmet Aydın, Abdülkadir Çelikbilek, İdris Yıldırım ve Mele İzzetin isimli kişilerin infazına bizzat katıldığını anlatmıştı. Aygan ayrıca, Saniye Emlük'ün de, Abdulkerim Zoğurlu ve Zana Zoğurlu'nun infazı için istihbarat toplayarak yerini öğrendiğini belirtmişti. Ayrıca Abdülkadir Aygan, Erhan Berak kimliğini kullanan Kemal Emlük, Emel Berak kimliğini kullanan Saniye Emlük'ün, şu an tutuklu bulunan Binbaşı Cemal Temizöz'ün ekibinde yer aldığı ve resmi bordrolu olarak maaşa bağlandıkları da ortaya çıkmıştı. JİTEM'de genel idari hizmetler sınıfında sivil memur sıfatıyla yer alan bu kişilerin jandarma kıdemli çavuşlar kadar maaş aldığı belgelenmişti.