BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18
HABER /  GÜNCEL

Jeoloji Mühendis Ziyadin Çakır, 'Marmara depremi her an olabilir'

 İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ziyadin Çakır, İstanbul'da henüz kırılmayan fay nedeni ile 7'nin üzerindeki büyüklükte deprem olasılığının arttığı söyledi.

Abone ol

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Deprem Haftası" dolayısıyla konuştu.

Marmara denizinde 2 yıldır çalışma yaptıkların belirten Çakır, Kuzey Anadolu Fayı'nın devamı olan en aktif kolunun Büyükçekmece açıklarındaki orta bölüm denilen kısım olduğunu belirtti

Marmara'nın ortasında kırılmayan bir hattın olduğunu dile getiren Çakır, "Büyükçekmece, Kumburgaz açıklarından Adalar'a kadar kırılmayan bir bölüm var. 70 kilometre civarında uzunlukta, 10 kilometre derinlikte bir bölüm. Bu fayın tamamı kırıldığında 7'lik bir deprem çok rahatlıkla üretebilecek büyüklükte" diye konuştu.

7.2 büyüklüğünde olacak
Depremin büyükliğinin 7,1-7,2 olacağını kaydeden Çakır, fayın uzunluğunun artması ile depremin büyüklüğünün de artacağına dikkat çekti. Çakır "Özellikle Adalar'dan geçen fay kıyıya daha yakın. Bunun etkisi daha büyük olacaktır." dedi.

O ilçeler riskli

Çakır, Anadolu Yakası'ndaki zeminin sağlam olduğunu, deniz doldurulan yerlerin ise tehlike arz ettiğini belirterek, Avrupa kısmında da kıyı boyunca Avcılar, Küçükçekmece, Yeşilköy, Ataköy, Zeytinburnu, Haliç'in kenarlarının risk oluşturduğunu söyledi.

Her an deprem olabilir
Prof. Dr. Ziyadin Çakır, 7 büyüklüğündeki bir deprem için zeminde en az 4 metrelik bir yer değiştirme gerektiğini belirterek, "4,5 metre yer değiştirme için 150 yıl gerekiyor. Kuzey Anadolu Fayı'nda büyük depremler ortalama 200-250 yılda bir yaşanıyor. Denizin içinden geçen kırılmayan bölümün, en son 1766'da kırıldığı düşünülüyor. Deprem vaktini doldurmuş. Her an olabilir." dedi

Zamanı belirlenemez
Son yıllarda büyük depremlerden önce fay üzerinde bir hareket göründüğünü dile getiren Çakır, Yalova açıklarındaki bu kaymanın ne zaman büyük bir depreme neden olacağı ya da sonlanacağının belirlenemeyeceğini, kaymanın öncü ya da artçı bir depremin göstergesi olmadığını sözlerine ekledi.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Piar'ın anketi tam tersi çıktı Adana Antalya Hatay Kahramanmaraş ve Isparta
Foto Galeri Piar'ın anketi tam tersi çıktı Adana Antalya Hatay Kahramanmaraş ve Isparta Galeriye Gözat