BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Japonya'nın güneyinde tayfun alarmı

Japonya'nın güneyini etkisi altına tayfun nedeniyle çok sayıda bölge tahliye edildi. Tayfunun şiddeti azalarak kuzey bölgelerine doğru ilerlediği belirtiliyor. Neoguri tayfunu, sert rüzgarları ve şiddetleri yağmurları da beraberinde getirdi.

Abone ol

Japonya'nın Okinawa takımadalarından geçen şiddetli tayfun ülkenin kuzeyini de tehdit ederken, bölge sakinlerine sığınacak bir yer bulmaları uyarısı yapıldı.

Neoguri tayfununun bugün geç saatlerde Okinawa'nın ana adasından geçmesi ve şiddetli rüzgârları ve yağmuru da beraberinde getirmesi bekleniyor.

Meteoroloji uzmanları, tayfunun hızı saatte 252 kilometreyi bulan rüzgârların ve yüksek dalgaların oluşumuna neden olduğunu ifade ediyor.

Bölgede uçuşlar iptal edilirken okullar da kapatıldı. Yerel bir televizyon kanalı, şiddetli rüzgârdan devrilen palmiye ağaçlarının görüntülerini yayınladı.

En az 4 yaralı

Yerel yetkililer, Okinawa'da yaşayan 480 bin kişiye evlerinden çıkmamaları veya sığınmak için toplum merkezlerine gitmeleri uyarısında bulundu.

Hükümet yetkilileri, aralarında 83 yaşında bir kadının da bulunduğu en az 4 kişinin yaralandığını ve bir balıkçının kaybolduğunu söyledi.

Japonya Meteoroloji Dairesi sözcüsü Satoshi Ebihara, Pazartesi gecesi yaptığı basın açıklamasında "Öngörülemeyen güçlü rüzgârların ve şiddetli yağmurların oluşma riski var. Dışarılarda zaruri olmayan faaliyetlerinden kaçının" dedi.

Bölgede 50 binden fazla eve elektrik verilemediği ve bir petrol rafinerisindeki çalışmaların askıya alındığı duyuruldu

Bölge sakinleri de sert hava şartlarına karşı hazırlık yapıyor.

Okinawa'da yaşayan Kathryn Spoor, BBC'ye yaptığı açıklamada tahliye edilmesi gereken çoğu bölgenin boşaltıldığını söyledi.

Spoor, "Şimdi çok rüzgâr var ve yağmurlu. Çok şiddetli yağmurlar gelecek ve sağanak rüzgârın hızı benim bölgemde saatte 143 kilometreye kadar çıkıyor. Çok tehlikeli bir durum" diye konuştu.

ABD üssünde önlem

Japonya'nın tayfundan etkilenen güney bölgelerinde ABD'nin ana üslerinden biri de bulunuyor.

Güvenlik anlaşması kapsamında bölgede 26 bin ABD askeri konuşlanmış halde.

Yetkililer, Neoguri tayfununa karşı hazırlık amacıyla bazı savaş uçaklarını Kadena Hava Üssü'nden tahliye etti.

Kadena Hava Üssü yakınlarındaki Teğmen Erik Anthony, rüzgârların bölgeye ulaştığını söyledi.

BBC'ye konuşan Anthony, "Ağaçlar eğiliyor, sokaklara saçılan dalları-, çöpleri görebiliyorsunuz. Ama henüz çok büyük bir hasar görmedim ve iletişim hatları açık, Okinawa için öncelikli ihtiyaç da bu" dedi.

Meteoroloji uzmanları güneyi etkisi altına alan Neoguri tayfununun Japonya'nın kuzeyindeki Honshu adasına sıçrayabileceği uyarısında bulunuyor.

BBC'nin Tokyo'dan bildiren muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, tayfunun 'süper tayfun' seviyesinden düşürüldüğünü ve Doğu Çin Denizi'ne doğru ilerlerken gücünün de zayıflamasının beklendiğini söylüyor.

BBC muhabiri, nem taşıyan tayfunun ilerlediği bölgelerde sel ve toprak kaymalarına neden olabileceğini belirtiyor.