BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,96
ALTIN 2.449,22
HABER /  DÜNYA

Japonyadan Çine tarihi ziyaret

Dünyanın gözü, Japonya Başbakanı'nın Çin'e yaptığı tarihi ziyarete çevrildi...

Abone ol

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, göreve başladıktan sonra ilk dış ziyaretini Çin'e yapmak üzere Pekin'e gitti. Japon başbakanı, ikili ilişkilerde sıkıntılı bir dönem yaşanırken düzenlenen bu ziyarette ilk görüşmeyi Çin Başbakanı Ven Ciabao ile yaptı.

İkinci Dünya Savaşı'na yaklaşım konusunda gerginleşen ilişkileri yumuşatmak isteyen Abe, Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri hakkında Pekin yönetimi ile istişarelerde bulunacak.

Çin Başbakanı Ven, görüşmede dostça işbirliği ilişkilerini geliştirmenin iki halkın ortak çıkarlarına hizmet edeceğini belirterek, ''Çin-Japon ilişkileri üzerinde, dünyadaki akımı ve halklarımızın ihtiyacını göz önüne alarak çalışmalıyız'' diye konuştu.

Abe de ''Çin-Japon ilişkilerinin geleceğinin bulutlu olmayacağını'' söyledi.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra doğumlu ilk Japon başbakanı olan 52 yaşındaki Abe, Japonya'nın ulusal gururunun onarılmasını savunan bir muhafazakar olarak kabul ediliyor. Daha önce Koizumi'nin tapınak ziyaretlerini savunan ve hatta kendi de ziyaret eden Abe, başbakan olarak tapınak ziyaretinde bulunup bulunmayacağı konusunda açıklama yapmadı.