BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Japonya'daki reaktörde erime tehlikesi

Deprem ve tsunamide hasar gören santraldeki patlamalar ardından şimdi de nükleer çubuklarda erime tehlikesi gündeme geldi. Ama uzmanlar, Çernobil ölçeğinde bir felaketi olası görmüyor.

Abone ol

Japonya'daki deprem ardından son üç gün içinde iki patlamanın meydana geldiği Fukushima Daiichi nükleer santralında şimdi de nükleer yakıt çubuklarının erime tehlikesi boy gösterdi.

Soğutma sistemlerinin çökmesi nedeniyle nükleer tesisin 1 numaralı reaktöründe Cumartesi günü, 3 numaralı reaktöründe de bugün iki ayrı patlama olmuştu.

Şimdi de 2 numaralı reaktörde, soğutma pompasının yakıtının bitmesi nedeniyle durması yüzünden, nükleer yakıt çubuklarının ısınmaya başladığı ve erime tehdidinin yükseldiği bildiriliyor.

Teknisyenlerin reaktörü stabil hale getirmek için çaba harcadıkları ve patlamaların meydana geldiği diğer iki ünitede olduğu gibi, nükleer çubukları deniz suyuyla soğutmaya çalıştıkları belirtiliyor.

3 numaralı reaktörde bugün meydana gelen hidrojen patlamasında 1'i ağır olmak üzere 11 kişi yaralandı. Gökyüzüne büyük bir duman kütlesi yükselirken, patlamanın etkisi 40 kilometre uzaktan hissedildi.

Yetkililer, deniz suyu verilmesinin reaktörün dış koruyucu kabuğundaki basıncı artıracağını bildiklerini, fakat nükleer yakıt çubuklarında topyekün bir erimenin engellenebilmesi için başka seçenekleri olmadığını belirttiler. Bunun sonucunda ise, hidrojenin oksijenle karışması nedeniyle bugünkü ikinci patlama meydana geldi.

Fukushima Daiichi santralını işleten Tokyo Electric Power Co, sağlık riskinin olmadığını ve atmosfere sızan radyasyon miktarının hâlâ yasal sınırlar içinde olduğunu söylüyor.

Uzmanlar da 1980'lerdeki Çernobil ölçeğinde bir nükleer felaket olasılığının düşük olduğunu, çünkü Fukushima santralındaki reaktörlerin daha yüksek bir güvenlik standardına sahip olduğunu söylüyorlar.

Fakat Amerika Birleşik Devletleri, sahilden 160 kilometre uzakta düşük düzeyde radyasyon tespit edilmesi ardından, bölgede bulunan bir uçak gemisini geri çektiğini bildirdi.

Sahilde 2 bin ceset

8,9 büyüklüğündeki deprem ve ardından başlayan tsunami sonucu şimdiye kadar 1597 kişinin öldüğü doğrulandı. Ancak ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Kyodo haber ajansı, Miyagi sahillerinde 2000 cesedin bulunduğunu duyurdu. Ancak bu haber henüz doğrulanmış değil.

Ajansa göre, cesetlerden bini Ojika yarımadasında, bini de tsunaminin yerle bir ettiği Minamisanriku kasabasında bulunduğunu belirtti.

BBC muhabiri, bölgede hala Cuma gününden beri ulaşılamayan ve yardım götürülemeyen birçok köy ve kasaba olduğunu söylüyor.

Bu sabah, erken saatlerde, kıyılara büyük dalgaların vurduğu yolundaki haberlerin ardından ordu tarafından yine tsunami alarmı verildi. Ancak daha sonra kagı verici bir durumun olmadığı ortaya çıktı.