BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da radyasyon seviyesi düşüşte

Japonya'da Cuma günkü deprem ve tsunamide zarar gören Fukuşima santralinin işletmecisi, bir dizi patlamada zarar gören gerekli soğutma fonksiyonlarının onarıldığını bildirdi. Santralde ayrıca üç değil, dört patlama yaşandığı açıklandı.

Abone ol

Japonya'da Cuma günkü deprem ve tsunamide zarar gören nükleer santralin işletmecisi, bir dizi patlamada zarar gören gerekli soğutma fonksiyonlarının onarıldığını bildirdi.

Şirket ayrıca başta söylendiği gibi, üç değil, dört patlama yaşandığını açıkladı.

Santralde radyasyon seviyelerinin düştüğü, ancak hala anormal düzeylerde seyrettiği bildirildi.

Hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre hava durumu raporları rüzgarlar sayesinde tesisin çevresindeki radyasyon dağıldığını ve Pasifik'e sürüklendiğini gösteriyor.

Japon Kabine Sekreteri Yukio Edano, santralın iki numaralı reaktöründe sabahın erken saatlerinde meydana gelen patlamadan bir süre sonra "Şimdi radyasyon seviyesi insan sağlığını etkileyecek düzeye geldi" demişti.

Edano, bu seviyenin santralde yapılan ölçümlerde tespit edildiğini belirterek, tesisten uzaklaştıkça radyasyon düzeyinin de azalması gerektiğine dikkat çekmişti.

Santralı işleten Tepco şirketine göre, tesis çevresinde bir saat duran bir kişi, yıllık izi verilen miktarın sekiz katı kadar radyasyona maruz kalıyordu.

Başbakan Naoto Kan, santralın 30 kilometre çevresinde yaşayanların ya da bölgeyi terketmeleri ya da evlerinden çıkmamasını istedi.

Bu açıklama öncesinde santralın bir reaktöründe daha patlama meydana gelmişti.

Başkent Tokyo'nun güneybatısında da 6,1 büyüklüğünde yeni bir artçı sarsıntı kaydedildi.

Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonucu şimdiye kadar 3000 kişinin öldüğü doğrulandı.

Ancak tahminler bu sayının 10 bini geçebileceği yönünde.

Depremin ardından evsiz kalanların sayısı 500 bini geçiyor.

Japon hükümeti, yardım faaliyetlerinde görev almak üzere 100 bin aşkın asker konuşlandırdı.

250 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'da da radyasyon seviyesinin arttığı, ancak henüz insan sağlığı için bir tehdidin söz konusu olmadığı açıklandı.

Uzmanlar 1980'lerdeki Çernobil ölçeğinde bir nükleer felaket olasılığının düşük olduğunu, çünkü Fukuşima santralındaki reaktörlerin daha yüksek bir güvenlik standardına sahip olduğunu söylüyor.

Fakat Amerika Birleşik Devletleri, sahilden 160 kilometre uzakta düşük düzeyde radyasyon tespit edilmesi ardından, bölgede bulunan bir uçak gemisini geri çektiğini bildirdi.

98 milyar dolar daha

Japon Merkez Bankası mali istikrarı sağlamak için piyasalara yeniden müdahale etti. Banka piyasaya 98 milyar dolar daha pompaladı. Pazartesi günü de piyasaya 180 milyar dolar enjekte edilmişti.

Tokyo borsasında bugün hisse senetlerinin değeri ortalama yüzde 10 oranında düştü. Nikkei endeksi dün de yüzde yedi oranında düşmüştü.