BIST 10.277
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.395,82
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da büyüme yavaşladı

Euro bölgesindeki krizin ihracatı olumsuz yönde etkilemesi ve iç talebin düşük kalması, Japonya'da ekonomik büyümenin yılın ikinci çeyreğinde yavaşlamasına neden oldu.

Abone ol

Japonya'da, euro bölgesindeki krizin ihracatı olumsuz yönde etkilemesi ve iç talebin düşük kalması nedeniyle, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik büyüme yavaşladı.

İkinci çeyrek dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GYSH) yüzde 0.3 oranında büyüdü. Önceki çeyrek dönemde ise GSYH yüzde 1 oranında artmıştı.

Geçen sene aynı dönem ile karşılaştırıldığında ekonomi yüzde 1.4 büyüdü.

Uzmanlara göre küresel ekonomideki belirsizlikler nedeniyle, Japonya'da büyüme önümüzdeki aylarda daha fazla yavaşlayabilir.

Tokyo'da Meiji Yasuda Hayat Sigorta'nın baş ekonomisti Yuichi Kodama iç talebin azalması ve Avrupa'daki borç krizi nedeniyle ihracatın daha fazla düşecek olması nedeniyle Japonya'nın Temmuz-Eylül ayları arasında ekonomik durgunluk yaşayacağını söyledi.

ABD'de ekonomik canlanmanın kırılgan olması ve euro bölgesinde devam eden borç krizi ülkenin ihracat sektörünü olumsuz yönde etkiledi.

Bunun yanısıra Japon Yeni'nin yüksek olması da Japon ürünlerinin fiyatını arıtrarak ihracat karlarını azalttı.

Son rakamlara göre dış talebin dibe vurması Japonya'nın GSYH'ında yüzde 0.1'lik düşüşe neden oldu.

İç talebi de artırmak da giderek zorlaştı. Hane halkı harcaması ve özel tüketim yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.1 arttı ancak bu önceki çeyrek döneme göre yüzde 1.2 düşüş anlamına geliyor.

Tokyo'da Shinkin Portföy Yönetimi şirketinin baş ekonomisti Hiroshi Miyazaki, "Dış talebin düşük olacağını biliyorduk. Öyle görünüyor ki iç tüketim ve kamu yatırımları da büyümeyi sağlamak için yeterli olmadı" dedi.

Uzmanlar hem iç hem de dış talebin düşmesinin, hükümetin yeni büyüme önlemleri almak için baskı yaratacağını söylüyor.

Miyazaki, geçen sene yaşanan deprem felaketinin ardından inşaat çalışmalarının devam edeceğini ancak geçen sene ile karşılaştırıldığında büyük kazanç getirmeyeceğini söylüyor.

Yılın ilk çeyreğinde inşaat ve yeniden yapılandırma Japon ekonomisinin büyümesini sağlayan temel faktörlerdendi.

Geçen hafta Japonya Merkez Bankası faiz oranını değiştirmeyerek, 0 ve yüzde 0.1 arasında tuttu.