BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,74
ALTIN 2.408,04
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da 7.3 şiddetindeki depremi tsunami izledi

Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.

Abone ol

Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.

Tsunami, İşinomaki kentine ulaşırken, depremin başkent Tokyo'da da hissedildiği bildirildi.

Depremin merkez üssünün ise, Kamiashi'nin güney doğusunun 245 km açıklarında olduğu ve fay kırılmasının 36 km derinlikte olduğu açıklandı.

Mart 2011'de meydana gelen bir deprem Miyagi'de yıkıma neden olan bir tsunamiyi tetiklemişti.

Cuma günü meydana gelen depremin ardından ölü ya da yaralı haberi gelmedi.

BBC'nin Tokyo'daki muhabiri Rupert Wingfield Hayes, tsunami için tahmin edilen 50 cm ile 2 m yüksekliğindeki dalgaların yıkıcı etkisi olmayacağına dikkat çekerken, 2011'deki felaketteki dalga yüksekliğinin 10-11 metre olduğunu hatırlatıyor.

BBC muhabiri, Japonya'nın son felaketten sonra herhangi bir yer sarsıntının olası yıkıcı etkileri kaygısıyla diken üstünde olduğunu da aktarıyor.

Devlet televizyonu NHK'nin bir sunucusu izleyicilere, ''Geçen yılki deprem ve tsunamiyi hatırlayın, komşularınızı uyarın ve yüksek yerlere kaçın'' çağrısında bulundu.

Tokyo'da da yüksek binaların sallandığı bildiriliyor.

16 Aralık'ta yapılacak seçimler için kampanya yürüten Başbakan Yoshihiko Noda programını yarıda keserek başkente döndü.

Miyagi'yle telefon ve internet ulaşımının aşırı yüklenme nedeniyle zorlaştığı kaydedilirken, bölgedeki tren seferleri iptal edildi, Sendai havaalanının pisti de kapatıldı.

Miyagi yakınlarındaki Tagajo kasabasında bulunan İngilizce öğretmeni John Heritage, BBC'nin sorularını yanıtlarken, depremin daha öncekiler kadar şiddetli olmadığını ama uzun sürdüğü için kaygı yarattığını aktardı.