BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Japonya nükleer kriz için en üst düzey alarmda

Hükümet yetkilileri, Fukuşima santralındaki nükleer sızıntının önlenmesi için çabalara daha da hız verileceğini duyurdu.

Abone ol

Japonya Başbakanı, Fukuşima nükleer santralindeki hasarın ve radyasyon sızıntısının kontrol altına alınması için çabalara daha da hız verileceğini söyledi.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Fukuşima nükleer santrali nedeniyle en yüksek düzeyde alarmda olduklarını açıkladı.

Yetkililer, santralin bulunduğu alanda toprakta plütonyum tespit ettiklerini, dün reaktör dışında belirlenen yüksek radyasyon içerikli suyun da reaktörden sızdığını bildirdi.

Başbakan, bunun beklenmedik bir durum olduğunu ve ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Japon hükümeti, krize müdahalesinde kararsız kalmakla ve işleri geciktirmekle suçlanmıştı.

Ulusal Strateji Bakanı Koiçiro Gemba hükümetin TEPCO şirketi tarafından işletilen santralı kamulaştırabileceğini açıkladı.

Gemba'nın bu adımın geçici olacağını belirtmesine rağmen TEPCO hisseleri bu açıklama üzerine büyük oranda değer kaybedip 30 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Şirketin borçlarını sigorta bedelleri ise ona katlandı.

Serpinti endişesi

Kan parlamentoya açıklamasında durumun 'tahmin edilebilir olmadığını' söyledi.

Hükümetin durumu en yüksek alarm düzeyinde' değerlendirdiğini söyleyen Kan, Fukuşima çevresindeki tahliye bölgesini genişletmek gerekip gerekmediği konusunda uzmanlardan görüş alındığını kaydetti.

Santraldeki çalışanlar 11 Mart'taki deprem ve tsunamiden bu yana nükleer reaktörlerin soğutma sistemlerini yeniden çalıştırabilmek için mücadele ediyor.

Felakette 11 bine yakın insanın öldüğü kesinleşti, 17 bin kişi ise hala kayıp.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Çevre Koruma Kurumu (EPA) ise ülkenin kuzeydoğusunda yağmur suyunda radyasyon izleri belirlendiğini duyurdu.

Bulunan izlerin Fukuşima çevresindeki verilerle benzerlik taşıdığı kaydedildi; ancak belirlenen düzeyin insan sağlığına tehlike oluşturmadığı açıklandı.

Çin, Vietnam ve Güney Kore de havada radyoaktif maddeler tespit ettiklerini açıkladı, ancak bunun son derece düşük düzeyde olduğunu bildirdi.

Yetkililer en önemli önceliğin yakıt çucukları etrafındaki suyun kurumamasını sağlamak olduğunu belirtiyor.

Çubukların havayla temas etmemesi için reaktörlere sürekli su pompalanıyor.

Dün ayrıca reaktör binaları dışından alınan su örneklerinde de ilk kez yüksek düzeyde radyasyon bulunmuştu.

Japon makamları su ve gıda örneklerini test etmeyi sürdürüyor. Santrala yakın bölgelerden su ve gıda satışlarına getirilen yasak devam ediyor.