BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,54
HABER /  EKONOMİ

Japon Fuji Baytura ortak oldu

Türkiye yabancılar için cazip ülke konumunda. Japon otomobil ve uçak devi Bayraktar Holding'ten hisse satın aldı.

Abone ol Japon otomobil markası Subaru'nun üreticisi Fuji Heavy Industries, Bayraktar Holding şirketlerinden Baytur'un yüzde 10'unu satın aldı.

Japonya'nın uçak ve otomobil sanayinde en büyük teknoloji üreticilerinden biri olan Fuji Heavy Industries, Nisan 2008 itibariyle imzalanan anlaşma uyarınca Subaru markalı araçlarının satış ve pazarlamasını gerçekleştiren Bayraktar Holding kuruluşu Baytur'un yüzde 10 hissesine sahip oldu.

Bayraktar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, anlaşmanın değerlendirildiği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Fuji Heavy Industries ile 13 yıldır sürdürdükleri başarılı işbirliğinin, bu anlaşma sonucunda yepyeni bir evreye girdiğini söyledi.

Bir dünya devi ile ortak olmanın kendilerine gurur ve mutluluk verdiğini belirten Bayraktar, bunun, Fuji Heavy'nin, Bayraktar Holding'e, onun iş yapış biçimine ve felsefesine duyduğu inanç ve güveni gösterdiğini dile getirdi.

Bayraktar, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye'nin, global bir oyuncu olarak bu arenada yer almaya hazır olduğunu, uluslararası ortaklıkların bu vizyonu hayata geçirme yolunda Türkiye'ye çok önemli açılımlar sağlayacağını kaydederek, ''Bu tür işbirliklerinin Türkiye'nin bu arenadaki yerini güçlendirmesine olanak vereceğine yürekten inanıyorum'' dedi.

Subaru Başkan Yardımcısı Masatsugu Nagato da böylesine büyüyen bir pazarda ortaklık yaptıkları için mutlu olduklarını dile getirerek, bu ortaklıkta, Türkiye'nin gelişmesinin, Baytur'un geçmişinin ve Bayraktar Holding'in yönetim felsefesinin etkili olduğunu anlattı.

Satışlarının üçte birinin Japonya, üçte birinin ABD ve geri kalanının tüm dünya pazarlarına gerçekleştirildiğini aktaran Nagato, Japon ve ABD pazarlarının artık doyuma ulaştığını, dolayısıyla gelişmekte olan pazarlarda şans aramanın daha doğru göründüğünü söyledi.

Nagato, Çin ve Rusya pazarlarına olan satışlara ve bu pazarlardaki artış hızına değindiği konuşmasında, ''Türkiye'de de aynı potansiyeli, fırsatı görüyoruz. Türkiye, Avrupa'da Almanya'dan sonra en fazla nüfusa sahip ülke, her yıl yüzde 4-5 büyüyor. Bu yüzden Türkiye pazarının geleceği açısından büyük bir potansiyel görüyoruz'' dedi.

Baytur'la 1995 yılında çalışmaya başladıklarını, geçen yıl 3 bin adetlik satış rakamlarına ulaştıklarını anlatan Nagato, bu süre içinde şirketin gösterdiği performanstan, disiplinden ve pazarlama başarısından çok etkilendiklerini söyledi.

Nagato, ''Baytur'la aramızdaki sıkı bağdan çok mutluyuz ve bunu daha da ileriye götürmekte fayda var'' görüşünü aktardı.

5 YILDA 5 HANELİ SATIŞ RAKAMLARINA ULAŞMAK

Toplantıda soruları da yanıtlayan Nagato, şu anda yüzde 10'luk hisseyi arttırma planı bulunmadıklarını belirterek, ''Yüzde 10'unun önemi yok. Önemli olan Bayraktar Holding ile sıkı bağlar kurabilmek. Biz gayet iyi biliyoruz ki; bir pazarda güçlü olmanın yolu pazarı iyi tanımak ve bu açıdan Baytur'a güveniyoruz'' dedi.

Satışları arttırmak için Rusya ve Çin'de çok şeyler yaptıklarını aktaran Nagato, Türkiye'nin bu noktada doğru yerde olduğunu gördüklerini, Türkiye'de de bu ülkelere benzer artışların olabileceğini dile getirdi.

Nagato, bir başka soru üzerine global oyuncu olmak istedikleri için, gerekli olduğunu düşündüklerinde yatırım yaptıklarını, yatırım kararı vermeden önce maliyet-fayda analizi ve belli bir satış oranına ulaşmak gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'deki 3 bin adetlik satış rakamını bunun için yeterli olmadığını ifade etti.

Bu ortaklığı her şeyden önce stratejik bir ortaklık olarak gördüklerini belirten Nagato, global dalgalanmaların kendileri pek ilgilendirmediğini söyledi.

Mustafa Bayraktar da soruları yanıtlarken, satın alma bedeline ilişkin açıklama yapmadı.

''Yüzde 10'unun para dışında ne anlama geldiği önemli. Önemli olan pazara ve Türkiye'ye olan inanç'' diyen Bayraktar, bu ortaklıkların yeni açılımlar getireceğini, büyümeyi hızlandıracağını, planlarını ona göre yaptıklarını aktardı.

5 yıllık satış hedefine ilişkin olarak da Bayraktar, ''5 yıllık süre içinde satış rakamımızı beş haneli rakamlara çıkarmayı istiyoruz'' dedi.

Bayraktar, yılın ilk çeyreğindeki satışların tahminlerin üzerinde gittiğini, ancak bunun ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu dile getirerek, piyasa ve politik gelişmelerin bu anlamda önemli olduğunu vurguladı.