BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

James Jeffrey'den Türkiye ile ilgili beklenmedik DAEŞ itirafı

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin S-400 satın alınmasına yönelik uyguladığı yaptırımlarla Türkiye'ye negatif sinyaller gönderdiğine inanıyor" deyip DAEŞ'le ilgili beklenmedik Türkiye itirafında bulundu.

Abone ol

"Güç ve Paradoks: 21. Yüzyılda Büyük Stratejiyi Anlamak" temasıyla düzenlenen TRT World Forum 2021'de "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu'nun Geleceği" başlıklı oturum gerçekleştirildi. Oturuma ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de katıldı.

ABD'nin Türkiye bağlamındaki politikalarına ilişkin görüşlerini dile getiren Jeffrey, "ABD'de Joe Biden yönetimi zorlu bir iş yapıyor. Bölgesel jeopolitiği çok iyi anlayan, hem Rus hem İran'ın bölgede genişlemesine objektif bir engel olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin S-400 satın alınmasına yönelik uyguladığı yaptırımlarla Türkiye'ye negatif sinyaller gönderdiğine inanıyor" dedi.

"DAEŞ'i kontrol etme noktasında Türkiye herkesten daha etkili olmuştu"

Jeffrey, diğer yandan ABD'nin PKK/YPG ile iş birliğinin de Ankara'nın tepkisini çektiğinin altını çizerek, "Türkiye, DAEŞ'i kontrol etme noktasında çalıştığımız herkesten daha etkili olmuştu" ifadesini kullandı.

DAEŞ ile mücadelenin ötesinde jeopolitik çıkarların devrede olduğunu belirten Jeffrey, "Türkiye, en nihayetinde Orta Doğu ve Kafkasların bir parçası olduğu kadar iktisadi, askeri, birçok durumda psikolojik olarak Avrupa'nın ve Kuzey Atlantik'in bir parçası" diye konuştu.

Erdoğan'ın Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelere yaklaşımıyla da bu duruşunu ortaya koyduğunu vurgulayan Jeffrey, "Biden, Erdoğan'ı tanıyor, daha önce pek çok kez görüşmüşlüğü var. Dolayısıyla ilişkilerin gelişmesi konusunda ihtiyatlı iyimserliğim olduğunu söyleyebilirim" dedi.