BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,88
ALTIN 2.421,86
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İZSUdan şaşırtan temizlik

İZSU ekiplerinin atık su kolektörlerini tıkayan koruyucu malzemeyi temizlemek için sürdürdüğü çalışmalar, ilginç görüntülere sahne oluyor.

Abone ol

Hattın Gıda Çarşısı içinden geçen bölümünde, boruların içinden 2 bin 250 metrekare koruyucu malzeme ile onlara takılan tonlarca bez, halı, battaniye ve lastik çıkarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Gümrük Pompa İstasyonu ile Bayraklı Pompa İstasyonu arasında evsel atık su taşıyan kolektörlerin içini koruyan HDPE membran malzemelerin zamanla parçalanması nedeniyle ortaya çıkan tıkanıklığı gidermek için çalışmalarını gece gündüz sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da ekipleri sık sık ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alıyor. 2 adet 2 metre 20 santimetre çapındaki kolektör hattının Gıda Çarşısı içinden geçen bin metrelik bölümünde yürütülen temizlik çalışmaları kapsamında, bugüne kadar boruların içinden 2 bin 250 metrekarelik membran malzeme çıkarıldı. Boru içlerinde hareketlenen membranlara takılı kum ve taşın yanı sıra çıkarılan halı, battaniye, lastik ve bez gibi malzemeler şaşkınlık yarattı. Kanaldan çıkarılan toplam malzeme miktarı bin 300 tona ulaştı. Hattın Gıda Çarşısı içindeki bölümünde temizlik çalışmalarını tamamlayan İZSU ekipleri, Meles Deresi'nin yakınında çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların en kısa sürede tamamlanarak tıkanıklığın giderilmesi hedefleniyor.

ÖZEL HAVUZLAR YAPILDI
Büyük Kanal Projesi kapsamında yapılan kolektör hattının içerisinde serbest kalan kaplama malzemeler, oldukça zor bir çalışmayla tek tek çıkarılıyor. Hattın içine girebilmek için “Giyotin” adı verilen özel bir yöntem geliştiren İZSU ekipleri, özel olarak imalatı yapılan bıçaklı vanalarla (giyotin) kolektör hattının önü keserek bu hattan çekilen suları açılan özel bir havuz aracılığıyla diğer kolektör hattına aktarıyor. Bin metrelik hat boyunca şu ana kadar 28 metrekarelik 5 havuz açıldı. Kolektör hattı üzerinde belirli aralıklarla 38 noktada 1.5 metrekare genişliğinde kapaklar açılarak büyük bir bölümü parçalanan ve hattı tıkayan membranların temizliğine başlandı. İZSU ekipleri, hattın yarısında temizlik çalışmalarını tamamladı. Geriye kalan bölümlerde temizlik çalışmaları devam ediyor.