BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.405,36
HABER /  DÜNYA

İzmirliler yollarda kaldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile belediye bünyesinde çalışan işçilerin bağlı bulunduğu DİSK Genel İş Sendikası arasında anlaşmaya varılamamas...

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile belediye bünyesinde çalışan işçilerin bağlı bulunduğu DİSK Genel İş Sendikası arasında anlaşmaya varılamaması üzerine, sendikaya bağlı otobüs şoförleri, bugün sabah saatlerinde 2,5 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Seferler yapılmayınca İzmirliler yollarda kaldı.
Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü bulunan DİSK Genel İş’e bağlı Belediye İş Sendikası, Büyükşehir yönetimi ile bir süredir toplu iş sözleşmelerini sürdürüyordu. Ancak, Büyükşehir yönetimi ile zam oranları konusunda anlaşamayan sendika, Büyükşehir kapısına 60 günlük süreyi kapsayan grev ilanı asmış, ardından da işçiler vasıtasıyla, pasif direniş anlamına gelen sakal bırakma eylemine başlamıştı. Sendikanın kararı ile işçiler ve özellikle kent içi toplu ulaşımda otobüsleri kullanan İzelman kadrosundaki belediye otobüs şoförleri, sabah kontak açmadı. Otobüslerin sefere çıkma saati olan 06.00’da başlayan eylemde, otobüsler hareket ettirilmedi, şoförler iş başı yaptı ancak otobüslerin başında bekledi. Sefer yapılmayınca kentin dört bir yanında, işlerine gitmek üzere duraklara çıkan İzmirliler, uzun süre otobüs bekledi. Tepkilerini dile getiren İzmirliler, "Habersiz eylem mi olur? Bunun önceden duyurulması lazımdı. Biz de başımızın çaresine bakardık" dedi.

BAŞKAN’DAN TEPKİ
Belediye otobüs şoförlerinin gerçekleştirdiği iş bırakma eylemi sonrasında bir açıklama yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, Belediyeye bağlı İZELMAN ve İZENERJİ şirketlerinde grev hazırlığı yapan sendikacılara ve işçilere şöyle seslendi; “Taşeronlaşmayı kaldırarak emekten yana tavrımızı tüm ülkeye ispat ettik. Size sağladığımız sosyal hakları ve önerdiğimiz ücret zammını, lütfen ülkenin genel istihdam yapısıyla ve diğer kurumlarla kıyaslayın. İşçilerimiz için neler yaptığımızı o zaman çok daha iyi anlayacaksınız.”
2009 yılında kaldırdıkları taşeron uygulamasıyla tüm işçilerine iş güvencesi verdiklerini hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütün imkanlarını zorlayarak verebileceği zam oranını sendikacı arkadaşlara bildirdik. Sürdürmekte olduğumuz büyük yatırımlar, ekonomik gücümüz ve istihdam koşulları, belediye şirketlerinin mali yapısı üzerindeki yükler, ücretleri daha fazla artırmamızı olanaksız kılmıştır. Ülkemizdeki çalışma hayatına baktığımızda, sendikalarımızın ücret mücadelesinin yanında, hatta ondan da önce; iş barışını sağlamak, verimli çalışmak, üretimi artırmak ve işçi eğitiminde öncü olmak gibi temel görevleri olduğuna inanıyoruz. Eğer emek örgütleri bir mücadele verecekse, bunun öncelikle örgütlü toplumu güçlendirerek ve sendikalı işçi sayısını artırarak taşerona karşı verilmesi gerekmektedir.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, toplu ulaşımda “habersiz” yapılan işi bırakma eyleminin; sabahın erken saatlerinde işine, iş görüşmesine, hastaneye gitmek üzere yola çıkan vatandaşları cezalandırmakla eşdeğer olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde, özellikle otobüslerde vatandaşlara karşı davranışlarında ve yeşil alanların bakımında yeterli özeni göstermeyen personeli uyararak şöyle konuştu: “Bütün bunları, kurum itibarının zedelenmesi bir yana, İzmirli hemşehrilerimize karşı haksızlık olarak görmekteyiz. Vatandaşlarımıza en iyi şekilde hizmet etmek, her zaman birinci önceliğimiz olmalıdır. İşçilerimiz de bu bilinçle çalışmalı ve bu bilinçle hak aramalıdır. Hak ararken hiçbir vatandaşımız incitilmemelidir. Her ne sebeple olursa olsun, hemşehrilerimiz mağdur edilmemelidir.”
(İHA)