BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,06
ALTIN 2.468,30
HABER /  GÜNCEL

İzmirin suyunda arsenik çıktı

Gökçek su tartışmalarında kendisini, "İzmir'e bakın siz" diye savunmuştu. Gökçek'in İzmir kehaneti gerçek oldu...

Abone ol

Ankara'ya Kızılırmak'ın suyunu getiren Melih Gökçek arsenik eleştirileri üzerine kendisini "Ankara'yı bırakın İzmir'in suyuna bakın" diye savunmuştu. Gökçek'in bu açıklamalarının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Yapılan testler bugün sonuçlandı. Ortaya çıkan değerler uzmanları korkuttu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi içme suyundaki tartışılan arsenik değerlerini nihayet açıkladı. Yapılan açıklamada Tahtalı ve Balçova Barajında arseniğe rastlanmazken Menemen, Sarıkız, Göksu ve Halkapınar kuyularında arseniğe rastlandı. 2006'ya kadar bu kuyalarda da arsenik bulunmamasına rağmen 2007 ve 2008 yıllarında standart değerlerin çok üzerine çıktığı görüldü. Mikrogram litre standart değeri 10 olmasına rağmen Göksu kuyusunda 2007'de 45 olan değer bu yıl 59'a ulaştı. Sarıkız'da aynı tarihlerde 14'den 32'ye ulaştı. Halkanıpar'da 2007'de 18 olan değer 2008'de 13'e indi. Menemen kuyularında ise 2006'da 13 olan değer 2008'de 10'a düştü. Bu kuyuların hepsinde standart değerlerin aşıldığı görüldü. Pınarbaşı yeraltı kaynaklarının ise temiz olduğu belirlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yerverildi;

“Bilim dünyası, küresel ısınma ile birlikte yaşanan kuraklığın, kentlerin su ihtiyacını sağlayan yer altı kaynaklarındaki bazı kimyasal parametrelerde değişkenlik yarattığını açıkça ortaya koymuştur. Kuraklıkla birlikte gündeme gelen arsenik sorunu, yüzey sularında değil, yer altı sularında problem yaratmakta; dünya genelinde korunan havzalardaki yüzey sularında arseniğe rastlanmamaktadır. DSİ'nin kullanım hakkını tahsis ettiği yer altı kuyularında küresel ısınma ile ortaya çıkan bu gelişme karşısında önlem olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile bir protokol yapılmış, problemin giderilmesi için aynı bölümden Prof. Dr. Necdet Alpaslan ve Doç. Dr. Deniz Dölgen ile çalışmalara başlanmıştır. Kaynak sularındaki arsenik değerlerinin artışına paralel olarak Göksu kuyuları devreden çıkarılmış, arıtma sistemi ile ilgili başlatılan çalışmalar hızlandırılmıştır. Şurası bir gerçektir ki; ülkemizde küresel ısınma ile birlikte yer altı suyu kullanan tüm il, ilçe, belde ve köylerimiz aynı sıkıntıyla karşı karşıyadır. Sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yaptığı açıklamalar ise, konuyu tam anlamıyla başka mecralara taşıma çabalarıdır. Azalan yağışlara bağlı olarak yer altı sularında artan arsenik değerlerinden siyasi fayda umulması son derece yakışıksız bir davranıştır. Biz de biliyoruz ki, Kızılırmak suyunun Ankara suyuna ‘bugün itibarıyla yüzde 20'yi aşmayan oranlarda’ karıştırılmasıyla bile, insan sağlığı için son derece zararlı olan klorür, sülfat, alüminyum ve demir değerlerinde ciddi yükselmeler yaşanmıştır. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu konuyu hiçbir zaman siyasi bir malzeme haline getirmemiştir.”