BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İzmir'den kötü haber geldi

Çiğli 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığı'ndan havalanan T 37 eğitim uçağı Güzelbahçe ilçesi açıklarında denize düştü.

Abone ol

İzmir'deki Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan bugün öğle saatlerinde eğitim uçuşu için havalanan T-37 tipi askeri eğitim uçağı, 12:10'da Güzelbahçe İlçesi'nde denize düştü.

Yapılan aramalarda uçağın enkazına ulaşıldı. Vali Kıraç, 2 pilotun şehit olduğunu açıkladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

UÇAĞI TERKEDEMEDİLER

Görgü tanıklarının ifadesine göre, uçak kalkıştan kıza bir süre sonra irtifa kaybederek, Güzelbahçe'de kıyıya 30 metre uçakta denize çakıldı. İçinde henüz rütbeleri ve kimlikleri açıklanmayan bir öğretmen ve bir öğrenci pilotun uçak düşmeden önce fırlatma koltuğu ile uçağı terkedemedikleri belirtildi.

Olayın duyulmasının hemen ardından bölgeye arama kurtarma helikopterleri ve sivil savunma ekipleri sevk edildi. Balık adamlar uçağı deniz dibinde arama çalışmalarına başladı.

Türk Hava Kuvvetleri'nde başlangıç jet uçağı olarak kullanılan T-37'ler, 1964 yılında hizmete girdi. Bu uçaklar, Ankara merkezli Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAİ) Tesisleri'nde üretilen Güney Koreli KAI şirketinin tasarımı pervaneli KT-1 tipi uçaklarla değiştiriliyor.

ANA PARÇAYA ULAŞILAMADI

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Çiğli 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığı'ndan havalandıktan sonra Güzelbahçe ilçesi açıklarında denize düşen eğitim uçağının enkazına ait parçalarını görülebildiğini, ancak henüz ana parçaya ulaşılamadığını bildirdi.

Vali Kıraç, düşen eğitim uçağının arama çalışmalarının yapıldığı Güzelbahçe'ye gelerek, incelemelerde bulundu. Çalışmaları hakkında Tümgeneral Hasan Küçükakyüz'den bilgi alan Kıraç, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük üzüntü içerisinde olduklarını ifade etti.

Çiğli 2. Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığı'ndan havalanan bir eğitim uçağının Güzelbahçe açıklarında denize düşerek kaybolduğunu ifade eden Kıraç, bölgede Sahil Güvenlik, deniz polisi ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü dalgıç ekiplerinin katılımıyla başlatılan aramaların sürdüğünü bildirdi. 

YÜZBAŞI VE TEĞMEN VARDI

Kıraç, uçakta öğretmen yüzbaşı ve öğrenci teğmenin bulunduğunu belirterek, ''Aramalarda enkaz parçaları görülüyor ama ana parçaya ulaşılamadı. Üzüntümüz büyük, kayıp olursa daha da artacak. Uçakta bir yüzbaşı bir de teğmen vardı. Enkaza en kısa sürede ulaşacağımızı düşünüyoruz'' dedi.

AA muhabirinin görüştüğü bazı görgü tanıkları da alçalan uçağın bir anda evlerin üzerine düşeceğini sandıklarını belirterek, ''Uçak oldukça alçalmıştı. Bir kere kendi etrafında döndü, dengesini kaybetmişti. Pilot herhalde son çabayla uçağın yönünü denize çevirdi. Uçak adeta denize çakıldı'' dedi.

PİLOTLAR UÇAĞIN BİNALARIN ÜZERİNE DÜŞMESİ SON ANDA ÖNLEDİ

İzmir'de Güzelbahçe açıklarında düşen askeri T-37 tipi jet eğitim uçağının son anda denize doğru döndüğü ortaya çıktı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan T-37 tipi jet eğitim uçağı, İzmir Körfezi'ni katettikten sonra muhtemel teknik bir arıza nedeniyle kalkış yaptığı Çiğli'ye dönmeye karar verdi. Bu sırada uçak Güzelbahçe üzerinde hızla irtifa kaybetmeye başladı. Pilotlar olası bir facianın önlenmesi için uçağı son anda denize doğru yönlendirdi. T-37 tipi eğiim uçağı, sahilden 30 metre açığa denize vurdu. Bu sırada son ana kadar uçağı yönlendirmeye çalışan pilotlar fırlatma koltuğunu kullanamadı. Bölgeye hemen arama kurtarma helikopteri sevk edilirken, Deniz Polisi ile Sahil Güvenlik de uçağın düştüğü alana geldi.

En son 5 Mart 2007 tarihinde aynı tip uçak Manisa'da düşmüş, olayda Teğmen Barış Çakır şehit olmuştu.

Jet motorlu, Amerikan Cessna şirketinin imalatı T-37'ler, Türk Hava Kuvvetleri'nde jet başlangıç uçuş eğitiminde kullanılıyor. Çiğli'deki 122. Filo'da görev yapan uçaklar, Güney Koreli KAI şirketinin imalatı pervaneli KT-1'lerle değiştiriliyor. Bu uçakların üretimi Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tesislerinde gerçekleştiriliyor.

T-37 ile temel jet eğitimini 122'nci Filo'da bitiren pilot adayı teğmenler, daha sonra T-38 uçakları ile uçuş eğitimlerini tamamlayarak pilot brövesi almaya hak kazanıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Mürettebat: 2 (1 öğretmen pilot, 1 öğrenci pilot)

Motor: 2 adet J69-T-25 turbojet

Kanat Açıklığı: 10.32 metre

Gövde Uzunluğu: 8.92 metre

Yükseklik: 2.79 metre

Boş Ağırlık: 1.840 kg

Azami Kalkış Ağırlığı: 2.980 kg

Maksimum Hızı: 685 km/saat

Seyir İrtifası: 7.620 metre

Menzili: 1.500 km