BIST 10.081
DOLAR 32,25
EURO 34,86
ALTIN 2.431,52
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'de deniz ulaşımına büyük yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi deniz ulaşımına büyük yatırım yapacak. İşte 2013 yılına kadar hedeflenenler:15 YOLCU GEMİSİ VE 2 ARABALI VAPUR ALACAK, İSKELELERİ YENİLEYECEK

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi, körfezdeki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla bazı atılımlar yapacak. İlk etapta 2010 ile 2012 yılları arasında 10 adet yolcu gemisi alınması için ihale çalışmaları devam ediyor. Aynı dönemde bir adet arabalı vapur da alınacak. İkinci etapta ise 2012 ile 2013 arasında beş adet yolcu gemisi ve bir adet arabalı vapur alınması planlanıyor.

Mevcut yolcu sayıları ve ileride artacağı varsayılarak, 400-450 kişi
kapasiteli olması planlanan yolcu gemilerinin salon ferahlığı, konforu, iniş biniş kolaylığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için katamaran gövde tipinde olması öngörüldü. Boylarının 37-41, enlerininse 10-12 metre arasında değişeceğini belirten yetkililer, iskelelerin verimli kullanılması, iniş binişlerin hızlı ve rahat, oturma düzeninin de halkın alışkanlıklarına uygun olmasına da özellikle dikkat edildiğini kaydetti.

KONAK-BOSTANLI SEFERLERİ 10 DAKİKA KISALACAK
Mevcut yolcu gemileriyle Konak-Bostanlı arasındaki mesafe örnek alınarak, 2,38 deniz mili mesafenin yanaşma ve ayrılma manevraları dahil 18-20 dakikada katetildiği, yolcu iniş binişinin eklenmesiyle toplam 25 dakikada seferin tamamlandığını vurgulayan yetkililer, yeni gemilerle bu sürenin 15 dakikaya inmesinin hedeflendiğini söyledi. Mevcut arabalı vapurlarla 30-35 dakikada tamamlanan seferler de aynı şekilde 15 dakikaya kadar düşürülecek.

YÜZER İSKELELER GELİYOR
Büyükşehir Belediyesi, proje hedeflerine uygun olarak bilgisayarlı deniz trafik takip kontrol sistemi de oluşturup bütün personeli eğitimden geçirecek. İskeleler, yeni gemilere göre verimliliği artıracak şekilde yeniden yapılandırılacak. Dalga, rüzgâr ve denizin alçalıp yükselmesinin sakıncalarını ortadan kaldırıcı yüzer iskeleler yapılacak. İskelelerin yeri ve büyüklükleri, ulaşımda entegrasyon ve işletmenin performansını arttıracak şekilde yeniden değerlendirilecek. Genişleyen filo için işletme sırasında oluşabilecek risklerin önlenmesi açısından ayrı bakım ve onarım ünitesi de kurulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, deniz ulaşımında halen kendi mülkiyetinde olan 7, kiralık 14 yolcu gemisi ve yine kendi mülkiyetindeki 3 arabalı vapurla hizmet veriyor.