BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.499,92
HABER /  GÜNCEL

İzmir merkezli 18 ilde paralel yapı operasyonu

İzmir'de Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yapılan operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Abone ol

"Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla ilgili açılan davada "kanuni yetkileri dışında hareket ettiği" iddiasıyla İzmir merkezli 18 ilde düzenlenen "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonunda gözaltına alınanların sayısı 44'e çıktı.

Gözaltına alınanlar arasında eski İzmir emniyet müdürü, emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri, bazı merkez valileri, müfettişler de yer alıyor.

YARGILANANLARIN ŞİKAYETİ ÜZERİNE BAŞLATILAN SORUŞTURMA

İtirafçı iddiası

İzmir Askeri Casusluk Davasında müvekkilleri bulunan Murat Ergün, İzmir merkezli 18 ilde düzenlenen paralel yapı operasyonunun bir takım itirafçıların beyanlarından hareketle düzenlendiği iddiasında bulundu. Ergün, “Bildiğim kadarıyla itirafçılardan biri eski bir askeri lise öğrencisi. Kendisinin askeri lise döneminde, iddia edilen terör örgütünün mensubu olarak eğitildiği iddiası var” dedi.

İzmir merkezli 2012 yılında gerçekleştirilen "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" iddialarına yönelik operasyonun ardından açılan davada yargılananların şikayetleri üzerine başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar, İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmeye başlandı. 

FARKLI KENTLERDE GÖZALTINA ALINDILAR

Farklı kentlerde gözaltına alınanlar arasında eski İzmir Emniyet Müdürü A.B, emniyet müdür yardımcıları M.A.Ş. ve M.K, şube müdürü T.A, ayrıca halen merkez valisi olarak görev yapan A.K, M.O, S.A, mülkiye müfettişi F.İ'nin de yer aldığı öğrenildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, muvazzaf askerlerin de arasında bulunduğu tamamı tutuksuz yargılanan 357 kişi hakkında "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada yargılananların şikayeti üzerine soruşturma başlatmış, İzmir merkezli 18 ilde 40 kişi gözaltına alınmış, 17 kişi hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı.

izmir operasyon gözaltı

ÜST DÜZEY İSİMLER

Ankara'daki operasyonda Merkez Valileri Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altınkaynak, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'nda Mülkiye Müfettişi Ferda İleri, eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, eski Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, eski İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik ile eski organize suçlarda görevli Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın dahil 50'den fazla kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

VALİ YARDIMCISI VE EMNİYET MÜDÜRÜ GÖZALTINDA

Gözaltına alınan kişiler arasında, aktif görevde bulunan bir vali yardımcısı, dönemin emniyet müdürü, çok sayıda emniyet mensubu, bürokratlar dikkat çekti.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

Operasyona ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaptı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Fethullahçı Terör Örgütüne dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Kamuoyunda FÖTE/PDY Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması olarak bilinen örgüte mensup olduğu iddia edilen kişilerin, kamuoyunda İzmir Askeri Casusluk davası olarak bilinen davaya esas teşkil eden soruşturma sürecinde, terör örgütünün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlük yaptıkları ve bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar ve bu yönde ciddi bulgular elde edilmesi üzerine; Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında toplanan deliller doğrultusunda haklarında yeterli şüpheye ulaşılan aralarında üst düzey kamu görevlilerinin de bulunduğu 57 kişiye yönelik olarak 03/11/2015 tarihi itibari ile gözaltına alınma talimatı verilmiştir. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."

CASUSLUK DAVASI SORUŞTURMASINDA KUMPAS İDDİASI

Zanlıların, "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasıyla ilgili soruşturmayı yürütürken kanuni yetkileri dışına çıktığı iddia edildi. Gözaltına alınan kişilerin casusluk faaliyetleri yürüttüğü iddia edilirken, şüpheliler İzmir Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Şubesi'ne götürüldü.

CASUSLUK DAVASI NE? SUÇLAMALAR NEYDİ? TUTUKLU KALDI MI? SANIKLAR SAVUNMASINDA NELER DEDİ?

[page_end]

CASUSLUK DAVASINDA SONA DOĞRU

İzmir merkezli 18 ildeki "Paralel Devlet Yapılanması" operasyonuyla yeniden gündeme gelen, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada, 2,5 yıllık süreç geride kaldı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre,  İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 2010 yılında başlatılan ve yaklaşık 3 yıl süren soruşturma kapsamında 49'u muvazzaf asker toplam 93 kişinin tutuklanmasına karar verildi.

Soruşturma kapsamında, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele de 15 Eylül 2012'de tutuklandı. Kösele, 10 gün süren tutukluluğunun ardından, avukatının itirazı sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, yaklaşık bin 937 sayfa ve 315 ek klasörden oluşan iddianameyi 22 Ocak 2013'te tamamlayarak, "askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında dava açtı.

Kılınç, iddianamede, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu 196 müşteki ve 831 mağdurdan birçoğunun suç örgütü tarafından fişlendiğini ileri sürdü. 

Sanıklardan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'', ''kişisel verilerin kaydedilmesi'' ve ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek'' suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası istenen iddianamede, Koramiral Veysel Kösele hakkında ise ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'' ve ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edildi.

SANIKLAR: KOMPLOYA MARUZ KALDIK

TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde 16 Nisan 2013'te görülmeye başlanan ve duruşmaların mahkeme salonuna dönüştürülen İzmir Adliyesi Sosyal Tesisler Konferans Salonu'nda yapıldığı davada, sanık ve avukatları, davanın Anayasa'ya aykırılığı yönünde itirazlarda bulunup, mahkemenin yetkisizlik ve görevsizlik kararı vermesini talep etti. Atilla Rahman başkanlığındaki mahkeme heyeti, bu talepleri reddetti.

TRT spikerleri Murat Cancanbay ve Oktay Durna'nın 4 hafta süren iddianamenin okunmasını tamamladıktan sonra savunması alınan sanıklar, soruşturmanın ABD'den "bir amaç doğrultusunda gönderilen" isimsiz bir elektronik posta sonucu başlatıldığını savundu.

İddianamenin temel aldığı "Pandora" veri tabanının ve diğer ele geçirildiği iddia edilen dijital imajların, usule ve hukuka uygun şekilde ele geçirilmediğini, bu verilerin kendilerine ait olmadığını, komploya maruz kaldıklarını, "birileri" tarafından kurulan "kumpas" sonucu evlerine ya da iş yerlerine yerleştirildiğini belirten sanıklar, kim ya da kimler tarafından oluşturulduğu belli olmayan "Pandora" veri tabanında isimlerinin bulunması nedeniyle suçlu gösterildiklerini, iddianamede üzerilerine atılı suçlamalara dair tek bir somut delilin bulunmadığını, iddianamenin varsayımlara dayanarak oluşturulduğunu ifade ederek, beraatlerini talep etti.

Duruşmaların 24 Mayıs 2013'e kadar aralıksız devam ettiği davada, mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini oy çokluğuyla reddetti.

Temmuz ve kasım aylarında görülen duruşmalarda, 20 sanığın tahliyesine karar veren mahkeme, diğer sanık ve avukatlarının bir üst mahkeme olan Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesine itirazları sonucunda da 2014 yılı ocak ve şubat aylarında 44 sanık tahliye edildi ve davada tutuklu sayısı 5'i muvazzaf asker olmak üzere 15'e düştü.

EK İDDİANAME

Dava kapsamında 5 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen duruşmada, Cumhuriyet Savcıları Mehmet Sedat Erbaş ve Hüseyin Alabay, tüm sanıklar yönünden yeni suç unsurlarının tespit edildiğini iddia ederek, sanıkların "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçundan TCK 329/1-2. maddeleri, "Yasaklanan bilgileri açıklama" suçundan ise TCK 336/1-2. maddeleri uyarınca 8 ila 30 yıl hapis cezası istemiyle de yargılanmalarını talep etti.

TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, hazırladığı ek iddianamede, 357 sanığın 134'ü hakkında "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme", "yasaklanan bilgileri temin etme", "yasaklanan bilgileri açıklama", "kişisel verileri kaydetme" suçlarından 3 yıldan müebbete ek hapis cezaları istedi. Ek iddianame, 25 Şubat 2014 tarihinde mahkemece kabul edilerek, ana dosyayla birleştirildi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİN KALDIRILMASI

TMK 10. maddesi uyarınca kurulan ve kamuoyunda "özel yetkili mahkemeler" olarak bilinen ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren "Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onaylamasının ardından, HSYK tarafından İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "gizli bilgi ve belge bulundurma” davasının 5 Nisan 2014'ten itibaren İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar verildi. Davanın 2013/9 olan dosya numarası da 2014/100 olarak belirlendi.

DAVADA TUTUKLU SANIK KALMADI

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde Orhan Kızıltaş başkanlığında devam eden duruşmalarda, temmuz ve kasım aylarında verilen ara kararlarla 5'i muvazzaf asker olmak üzere 15 sanığın adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliye edilmesiyle davada tutuklu sanık kalmadı. 

20 Ekim 2014'te görülen duruşmada ise Milli Savunma Bakanlığının müdahillik talebi, "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle kabul edildi.

DURUŞMA 8 ŞUBAT'TA

Son olarak 12 Ekim'de başlayıp 23 Ekim gününe kadar duruşmaların devam ettiği davada, sanıkların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalara katılan polis memuru ve amirleri ile hazırunlar tanık sıfatıyla dinlenildi.

Ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, bazı sanıklar hakkında çıkarılan yurt dışı çıkış yasağına ilişkin adli kontrol kararlarının kaldırılması taleplerini reddedip, dijital materyallerle ilgili düzenlenecek teknik bilirkişi raporunun beklenmesine karar vererek, duruşmayı 8 Şubat 2016'ya erteledi.

Sanık avukatları, bilirkişi raporları ve DNA testlerinin sonuçlarının gelmesiyle davada karar verme aşamasına yaklaşıldığını bildirdi.

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY)", Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki mensuplarını öne çıkarmak için terfi sıralamasındaki rakiplerine yönelik sahte deliller oluşturarak kumpas kurmasıyla ilgili, "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasının soruşturma sürecinde, terör örgütünün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlükler yaptıkları, bu davanın şüphelilerini kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları iddiasıyla İzmir merkezli 18 ilde operasyon düzenlenmiş, aralarında polis memuru ve mülkiye müfettişlerinin de bulunduğu 57 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı.